Wandelroute Zuid-Holland – tien molens op 11 km

Rondom Kaag en Braassem kun je heerlijk wandelen en genieten van de mooie uitzichten onderweg. Een wandeling van 11 kilometer en onderweg ook nog eens tien molens is uniek. Daarom is deze wandelroute Zuid-Holland echt een aanrader om te wandelen op National Molendag. Het is een wandeling die niet met wandelknooppunten is aangegeven maar met een GPS wandeling.

wandelroute Zuid-Holland

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 3 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 3 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2.5 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 90% – Onverhard 10%
  • Afstand is 11 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Parkeerplaats N446 tussen Hoogmade en Woubrugge
  • Provincie: Zuid-Holland
  • Molen: De Vlietmolen, Hoogmadesche molen, Dekkermolen, Doesmolen, Kalkmolen, Doeshofmolen, Achthovensemolen, Munnikenmolen, Meerburgermolen en Grosmolen.
wandelroute Zuid-Holland

Over de wandelroute Zuid-Holland

Deze wandelroute kun je wandelen met een GPS tracker of mobiele telefoon met GPS. De route kun je vinden via de onderstaande link. 

Een wandeling midden in het groene hart, die voor iedereen in de Randstad goed te bereiken is. Onderweg heb je constant uitzicht op molens, aangezien je er onder maar liefst tien tegenkomt. De route is goed te vinden, doordat hij met GPS is samengesteld. Doordat je onderweg door meerdere weilanden gaat, is het niet mogelijk een kinderwagen of rolstoel mee te nemen.

Belangrijk is dat je onderweg natuurlijk respect hebt voor de natuur en dieren in het gebied. De uitgestrekte groene velden en fluitende vogels onderweg maken het een echte Hollandse wandeling. Onderweg moet je vooral goed om je heen kijken want je zult de molens langs de route zien. Niet alle molens passeer je direct maar je kunt alle tien de molens wel goed in de omgeving zien staan.

Een groot voordeel is dat je onderweg ook verschillende terrassen en streekwinkels passeer, zo kun je na deze dag wandelen ook nog een souvenir meenemen of onderweg ergens iets eten en drinken. Momenteel is het mogelijk om op een terras te zitten tussen 12:00 en 18:00 uur.

wandelroute Zuid-Holland

Over de molens

Het Rijnland is bezaaid met poldermolens, gebouwd om het water uit dit laaggelegen weidelandschap weg te malen zodat de bewoners en het vee droge voeten hielden. Een polder is een bedijkt gebied waar het water door de mens wordt gereguleerd en afgevoerd. In iedere polder werd dus een molen gebouwd, en vele staan er nog altijd. Op deze wandeling passeert U voornamelijk 17e- en 19e-eeuwse molens.

Kenmerkend voor dit gebied zijn de wipmolens, die een rietgedekte piramidevormige ondertoren hebben waarop een vierkant bovenhuis staat. Het bovenhuis kan volledig op de wind worden gedraaid met het kruirad dat onderaan de staart/trap zit. De molens in Hoogmade hebben een rood bovenhuis, wat vroeger duidde op een katholiek polderbestuur. De molens die onder Leiderdorp vallen zijn donkergroen: hier was het polderbestuur protestants.

Bij Leiderdorp staan ook nog 2 achtkantige grondzeilers: De Meerburgermolen en de Doeshofmolen. Deze zijn beide klein van stuk en hebben een houten constructie als basis. Deze werd met riet gedekt en draagt de kap waar de bovenas met de wieken insteekt.

Alles over deze molens vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met Kaag en Braassem. De gehele route met omschrijving is dan ook op hun website te vinden.

Telefonische GPS kaart

De route kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen met GPS.

Ervaringen met deze wandelroute Zuid-Holland? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.