Wandelroute Schiedamse molens – 2 km – zes molens!

Schiedam is een ware hemel voor de meeste molenliefhebbers. Er staan in het centrum maar liefst zes molens. Daarom mag een wandelroute Schiedamse molens natuurlijk niet ontbreken. Je kunt in 2 km alle zes de molens langs wandelen. Deze historische route kun je ook vinden bij Via Molina.

Landschap

Waardering: 2.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 4.5 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 2 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 1 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

 • Verhard 100% – onverhard 0%
 • Afstand is 2 km
 • Parkeren is kan gratis op de Damlaan
 • Beginpunt: Molen de Drie Koornbloemen – Vellevest 5 Schiedam
 • Provincie: Zuid-Holland
 • Molen: de Drie Koornbloemen, de Vrijheid, de Noord, de Palmboom, de Kameel en de Walvisch.
Wandelroute Schiedamse molens

Over de wandelroute Schiedamse molens

Oriëntatiepunten: De Drie Koornbloemen, wandel langs de Vest in noordelijke richting en blijf het water volgen. 

Deze wandeling is niet gebaseerd op wandelknooppunten zoals de meeste routes maar deze is echt uniek. De wandeling is geheel door het centrum van Schiedam. Je kunt de kaart zoals hierboven kopen bij de lokale VVV maar je kunt ook de routekaart onderaan deze pagina downloaden en de route op deze manier volgen.

Het is ontzettend uniek om een wandelroute te lopen waarbij je maar liefst zes molens tegenkomt. Het oude centrum van Schiedam is erg leuk en daarom is deze wandeling niet alleen voor molenliefhebbers aan te raden. Ben je een fanatieke wandelaar? Dan kun je natuurlijk ook de route uitbreiden. De wandeling zoals deze nu is 2km, loop je het gehele stuk langs het water. Het begint als de Vest, de Vest gaat over in de Schiedamse Schie en vervolgens in de Lange Haven en je eindigt bij de Nieuwe Haven bij molen de Walvisch.

Onderweg zijn er verschillende leuke plekken om te eten of drinken zoals het Stadhuis of de Beurs. Ook kun je bij molen de Walvisch op dinsdag t/m zaterdag terecht voor meel. Natuurlijk een leuk souvenirtje van deze wandelroute Schiedamse molens.

Over de molens

Schiedam is een molenstad bij uitstek. Ooit stonden er bijna 20 stadsmolens rondom het oude centrum, waarvan er nog 6 over zijn gebleven of die weer teruggekomen zijn. De molens hadden voornamelijk de taak om moutmeel en roggemeel te malen voor de jeneverindustrie van Schiedam. In de 18e en 19e eeuw draaide bijna de hele Schiedamse economie op de productie van jenever!

De Drie Koornbloemen

Molen de Drie Koornbloemen uit 1770 is de oudste nog bestaande molen van Schiedam. De molen valt op omdat het de enige is met (aan de westkant) een pleisterlaag om het vocht buiten te houden. Ook is deze prachtige molen de enige molen in Schiedam met een molenaarswoning aan de molen vast.

De Vrijheid

Molen de Vrijheid is gebouwd in 1785 en is nog altijd een echt werkpaard onder de Schiedamse molens. De molen is volop in bedrijf om op ambachtelijke wijze heerlijke meelproducten te malen. Tegenwoordig maalt de molen niet alleen meer voor de jenever, maar ook voor bakkerijen, restaurants en de molenwinkel die in molen de Walvisch zit!

De Noord

Molen de Noord is gebouwd in 1803 en is de hoogste molen in Schiedam. Dat maakt deze reus ook de hoogste molen ter wereld! De balie of stelling, vanwaar de molenaar de molen kan bedienen, zit hier op 18,50 meter hoogte. Het topje van de bovenste wiek reikt tot meer dan 45 meter boven de grond.

De Palmboom

Molen de Palmboom is oorspronkelijk gebouwd in 1781, maar brandde uit in 1901. Een klein stompje bleef daarna staan, totdat eind jaren 80 het plan werd opgepakt om de molen te herbouwen. Sinds 1992 draait de molen weer als vanouds.

De Kameel

Molen de Kameel is de nieuwste van het stel, herbouwd in 2010. De oorspronkelijke Kameel verdween al in de 19e eeuw, maar mede vanwege zijn prachtlocatie mocht de molen meer dan honderd jaar later terugkeren. Nu is het kantoor van de molenstichting hier gevestigd.

De Walvisch

Molen de Walvisch uit 1794 is gerestaureerd na een enorme brand in 1996. De Walvisch is de museummolen van Schiedam, en je vindt hier ook de molenwinkel waar vele meel- en bakproducten te koop zijn. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag, mits de coronamaatregelen dat toelaten, en dat geeft een mooie kans om een kijkje boven in de molen te nemen.

Alles over deze molens lees je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze Wandelroute Schiedamse molens? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

6 thoughts on “Wandelroute Schiedamse molens – 2 km – zes molens!

 • Tip: Als u zin hebt om iets verder te wandelen kunt u een unieke zevende molen aan uw route toevoegen. Loop vanaf de 3 Korenbloemen, via de Vlaardingerijk, de 1,8 km naar de Babbersmolen. De oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland gelegen in volkstuincomplex Vijfsluizen. De molen en het historische molenerf zijn van april t/m oktober op zaterdag geopend voor bezoek. De molenaar en vrijwilligers ontvangen u graag met koffie of thee 🙂 Bijzonder is ook de ‘mini polder’ watertuin waar jong en oud kunnen ervaren hoe de Nederlandse waterhuishouding eeuwenlang heeft gewerkt. Op de website van stichting ‘de Schiedamse Molens’ staat meer informatie over de Babbersmolen en de 6 andere molens.

   
  • Hallo Tessa, bedankt voor je toevoeging! We zijn ook bezig met een andere route waarin de Babbersmolen wel is opgenomen. Die komt binnenkort online. Wij wonen zelf ook in Schiedam en de Babbersmolen is inderdaad een leuke plek 😉

    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.