Wandelroute Schiedam langs de Babbersmolen 7,2km

Schiedam kent in het centrum zes mooie molens maar daarnaast staat iets buiten het stadscentrum de Babbersmolen. Een mooie molen die in een heel groen gebied staat, daarom moeten we natuurlijk ook een leuke wandeling maken die hier langskomt. Daarom de wandelroute Schiedam langs de Babbersmolen.

Wandelroute Schiedam langs de Babbersmolen

Landschap

Waardering: 3 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 4.5 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 50% – onverhard 50%
  • Afstand is 7 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Piet van Gentstraat 3117 in Schiedam
  • Metrohalte: Vijfsluizen, Schiedam
  • Provincie: Zuid-Holland
  • Molen: Babbersmolen, de Drie Koornbloemen, de Vrijheid & de Noord.
Wandelroute Schiedam langs de Babbersmolen

Over de wandelroute Schiedam langs de Babbersmolen

Wandelknooppunten: 34 - 15 - 63 - 21 - 54 - 48 - 89 - 34

De wandeling is een leuke mix tussen stad en natuur. Je denkt misschien dat je in een stad als Schiedam nog maar weinig natuur vindt maar niets is minder waar. Je begint vlakbij de Babbersmolen maar hier kom je pas op het einde van de wandeling langs. Dan wandel je eerst een groot gedeelte langs de ondergrondse metro en komt dan via het park bij de Drie Koornbloemen. Midden door het oude stadscentrum wandel je richting de Vrijheid en de Noord. In het stadscentrum is het leuk om even te tijd te nemen om te genieten van mooie gebouwen zoals de Korenbeurs, het Stadshuis en de Grote Kerk.

Vanaf de Vrijheid en de Noord kom je al snel terecht in het Beatrixpark. Een park in het noorden van Schiedam waar je helemaal tot rust kunt komen. Op deze winterse wandeling zijn wij welgeteld twee mensen tegengekomen. Het is een heerlijke plek om te wandelen, onderweg vind je hier enkele bankjes en ook mogelijkheid tot eten & drinken. De wandeling gaat een groot gedeelte door het Beatrixpark.

Vanaf het Beatrixpark loop je via het ziekenhuis naar het buitengebied Vijfsluizen, waar de Babbersmolen staat. Je wandelt langs de mooie Babbersmolens met daar omheen volkstuinen en net voordat je terugkomt bij de auto of metro wandel je over de sluis.

Wandelroute Schiedam langs de Babbersmolen

Over de molens

Schiedam staat bekend om zijn enorme stadsmolens, gebouwd om de jeneverindustrie van de stad te voorzien van mout- en roggemeel. Van dit meel werd, met water en gist, een mengsel gemaakt waaruit moutwijn kon worden gestookt. Deze moutwijn vormt op zijn beurt weer de basis voor jenever.

De Drie Koornbloemen

Op deze wandeling kom je de binnenstad van Schiedam in bij molen De Drie Koornbloemen uit 1770. Deze molen is de oudste nog bestaande stadsmolen van Schiedam. Al vrij snel in de 19e eeuw werd De Drie Koornbloemen ingericht om graan te malen voor de bakkers, in plaats van de branderijen. De molen draait zeer vaak, maar is alleen te bezoeken op nationale molendag en open monumentendag. Molen de Walvisch aan de Westvest is een museummolen en is van dinsdag t/m zondag te bezoeken tegen betaling.

De Noord

Via de Spoelingbrug over de Noordvest verlaat u de historische Schiedamse binnenstad weer. Hier staat aan uw rechterzijde molen De Noord uit 1803. Dit is de hoogste nog bestaande molen ter wereld. Het topje van het bovenste wiek staat op ruim 45 meter hoogte! Vooral ’s weekends draait de molen vaak, en onderin de molen is een restaurant gevestigd.

Molen de Vrijheid

Aan uw linkerzijde aan de Noordvest staat molen De Vrijheid uit 1785. Deze molen is slechts enkele centimeters lager dan De Noord en dus al net zo indrukwekkend. Doordeweeks draait de molen vrijwel dagelijks. De molen is in bedrijf voor het malen van graan op ambachtelijke wijze. De molenstenen worden bij voldoende wind nog steeds aangedreven door de robuuste tandwielen uit 1785, en op windstille dagen kan er elektrisch worden gemalen. De meelproducten van molen de Vrijheid zijn voor de thuisbakker te koop in de molenwinkel van molen De Walvisch. U kunt er terecht voor ambachtelijk pannenkoekenmeel, cakemixen, broodmixen etc.

De volgende molen op de route is de zwarte romp van de Molen van Bregman, tegenover de sporthal. Deze korenmolen is van zijn wieken ontdaan in 1924, en is nu een woning.

De Babbersmolen

De laatste molen van de route is de Babbersmolen. Dit is een poldermolen uit 1710, die is gebouwd om de Babberspolder te bemalen. Op de baard van de molen, het naambord aan de voorkant van de kap, staat 3 jaartallen. Namelijk 1710, 1888 en 2012. In 1710 is de molen gebouwd als grondzeiler, een molen waarbij de wieken rakelings over de grond draaien. In 1888 is de molen een kleine 3 meter verhoogd en verbouwd tot stellingmolen. Dit gebeurde op kosten van de spoorwegmaatschappij die vlak naast de molen een spoordijk aanlegde, die de wind uit de zeilen wegnam. Zo werd de Babbersmolen een unieke stellingpoldermolen, waarvan er maar enkelen zijn. In 1924 raakte de windkracht hier buiten bedrijf en werd er een dieselmotor geplaatst. De molen verloor zijn wieken, maar de romp bleef intact. In 2012 is een grote restauratie afgerond, waarbij de molen zijn wieken weer terugkreeg.

Alles over de Babbersmolen, de Drie Koornbloemen, de Noord en de Vrijheid vind je op de Molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Schiedam langs de Babbersmolen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.