Wandelroute Oukoopse molen in Reeuwijk – 6,9 km

Op zoek naar een stukje rust in Zuid-Holland? Ga dan naar Reeuwijk. Dit is een heerlijke plek waar je door de Hollandse polder kunt wandelen. De wandelroute Oukoopse molen is echt op en top Hollands. De wandeling is 6,9 km maar is ook af te korten naar 6,1 km.

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 1 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 20% – onverhard 80%
  • Afstand is 6,9 km, te verkorten naar 6,1 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt Twaalfmorgen weg in Reeuwijk. Op een gegeven moment kom je aan de linkerhand een klein gemaal tegen. Hier zijn twee/drie parkeerplaatsen waar je de auto kunt parkeren.
  • Provincie: Zuid-Holland
  • Molen: Oukoopse molen
wandelroute Oukoopse molen

Over de wandeling

Wandelknooppunten: 44 - 27 - 11- 15 - 57 - 51 - 13 - 59 - 77 - 44

De wandelroute is in totaal 6,9 kilometer een mooie afstand maar je kunt de route ook eenvoudig inkorten. Je kunt namelijk knooppunt 57 overslaan en meteen van 15 naar 51 gaan, dan is de route 6,1 kilometer. Bij 44 begin je midden in de polder, vanaf daar loop je via een prachtig pad door de polders richting 27. Het grootste gedeelte van de wandeling bevindt zich in de polders en daardoor is bijna niets verhard. Zorg dus echt voor stevige schoenen want het kan nogal drassig zijn.

Tijdens het wandelen kom je prachtige dieren tegen zoals fazanten, zwanen, vogels en konijnen. Onderweg zie je aan de linkerhand de Reeuwijkse plassen liggen. Via kronkelende paadjes kom je uiteindelijk bij 57 en loop je vanaf dat moment langs de vaart. Tot aan 59 loop je parel aan de vaart, onderweg kom je nog langs de Oukoopse molen. De molen is af en toe op weekenddagen te bezoeken. Vanaf dat punt loop je via de polder weer terug naar 44. De wandelknooppunten kun je hier vinden.

Over de Oukoopse molen

De Oukoopse Molen is een wipmolen die vermoedelijk uit de 17e eeuw stamt. Het exacte bouwjaar is niet bekend van deze molen, maar we weten wel dat hij al sinds jaar en dag pronkt in het veenpoldergebied ten oosten van de Reeuwijkse plassen. Daar staat hij niet zomaar, de molen is namelijk gebouwd om de polder droog te houden. De molen heeft een scheprad dat zich buiten de molen bevindt. Je kunt daarom als de molen maalt goed zien wat er gebeurt. De schoepen van het scheprad duwen het water omhoog waardoor het water uit de diepe polder geloosd kan worden in de hoger liggende Enkele Wiericke. Via dit kanaal wordt het water uit de polder uiteindelijk afgevoerd door de Hollandse IJssel. Zo hielden de bewoners en boeren van de polder droge voeten dankzij de Oukoopse Molen.

Tot ver in de 20ste eeuw heeft de molen zijn taak trouw uitgevoerd, en hij is daartoe zelfs verbeterd met gestroomlijnde wieken volgens systeem Fauël. Deze halfronde houten delen zorgen voor meer trekkracht. Dat is nu nog steeds handig, want hoewel de molen zijn taak heeft overgedragen aan een gemaal is hij nog steeds inzetbaar als hulpbemaling. Er is dan ook een vrijwillig molenaar die deze fraaie molen regelmatig laat draaien en malen. Deze prachtig in de wind gelegen molen is als hij draait ook te bezichtigen.

Alles over deze molen lees je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Oukoopse molen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.