Wandelroute in Aarlanderveen – vier molens op 8,6 km

Een wandelroute in Aarlanderveen betekent maar één ding en dat is genoeg molens! Op deze route kom je namelijk langs maar liefst vier molens in de mooie polder rondom Aarlanderveen. De wandeling is uitdagend en zeker leuk als je gek bent op bruggetjes, overstapjes en hekken.

Wandelroute in Aarlanderveen

Landschap

Waardering: 4.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 35% – onverhard 65%
  • Afstand is 8,7 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Kerkvaartsweg 61 Aarlanderveen
  • Provincie: Zuid-Holland
  • Molen: Molen no. 1, Molen no. 2, Molen no. 3 en Molen no. 4/Putmolen
Wandelroute in Aarlanderveen

Over de wandelroute in Aarlanderveen

Wandelknooppunten: 76, 75 - molen no 1, 2 & 3 - 71, 69, 72, 78 - molen no. 4 - 73

Een echte molenwandeling, je hebt namelijk de hele route uitzicht op één of meerdere molens. Onderweg kun je ontzettend ver kijken over de polders en heb je dus veel mooie uitzichten. Je begint tussen 76 en 75 met een asfaltweg langs de vaart en een mooie rij boerderijen. Hier is ook de zorgboerderij Valkendam van Gemiva te vinden waar je, buiten corona tijden om, iets kunnen eten en drinken. Bij knooppunt 75 heb je een picknick bankje waar je heerlijk kunt genieten van uitzicht op drie molens.

Op de gehele route zijn verschillende bruggetjes en overstapjes te vinden. Eén brug is gemaakt van een kastanjeboom, erg leuk om te zien. En een andere brug is gemaakt van een molenroede. Vanaf 75 wandel je over een dijk met uitzicht op drie molens, het kan hier drassig zijn. De wandeling is over het algemeen erg rustig. Vervolgens wandel je een stukje door het dorp Aarlanderveen waar je bij ‘Het Oude Rechthuis’ kan stoppen voor wat een versnapering.

Als je na het wandelen nog niet genoeg beweging hebt gehad, is kanovaren in dit gebied een leuke optie. Verder zijn er langs de route veel mooie boerderijen, panden en ook veel tuinmolens.

Wandelroute in Aarlanderveen

Over de molens

In Aarlanderveen is een bijzonder molenlandschap te vinden. Tot diep in de 18e eeuw was deze grond waardeloos, drassig gebied. Ongeschikt voor de landbouw, dus werd besloten het gebied rendabel te maken. De veenlaag werd gedurende meerdere decennia afgegraven door turfstekers. Turf is gedroogd veen, en was tot de 19e eeuw de belangrijkste brandstof in Nederland. Omdat de afgegraven bodem onder water liep, moest er een bemaling gerealiseerd worden. De polder lag echter zo diep, dat 1 molen het water niet hoog genoeg kon opmalen om het te lozen in de Oude Rijn. Er werden daarom in 1786 3 grote achtkantige schepradmolens op een rij gebouwd. De molens malen elk het water ruim een meter omhoog, zodat het uiteindelijk de Oude Rijn in kan stromen. Dit noemen we een getrapte bemaling.

Om de molens van elkaar te onderscheiden kregen ze allemaal een nummer: de nummers 1 t/m 3. De nummer 1 stond het laagst in de polder en bemaalt de eerste trap, de nummer 3 staat het hoogst en bemaalt de laatste trap. Het diepste punt van de polder, de Put genaamd, ligt echter op 5,4 meter beneden NAP. De molens kregen dit extreem laaggelegen gebied niet droog, dus werd er in 1801 nog een vierde molen bijgebouwd. Deze nummer 4 wordt ook wel de Putmolen genoemd en is uitgerust met een vijzel. Inmiddels is dit de oudste molen van de viergang, de drie molens uit 1786 zijn allemaal afgebrand!

Gelukkig werden ze stuk voor stuk herbouwd, waardoor de molens nu allemaal een ander bouwjaar hebben. De nummer 1 is een molen uit Bleiswijk die hier in 1924 is neergezet, de nummer 2 komt uit 1869 en de nummer 3 is gebouwd in 1823. De molenviergang is nog altijd de hoofdbemaling van de polder, en dat maakt dit tot een unieke plek. De windkracht is hier na meer dan 230 jaar nog steeds heer en meester.

Alles over deze molens vind je op de Molendatabase. Molen no. 1, Molen no. 2, Molen no. 3 en Molen no. 4/Putmolen

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute in Aarlanderveen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

6 thoughts on “Wandelroute in Aarlanderveen – vier molens op 8,6 km

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.