Wandelroute Hazerswoude: de Blauwe Wip en Rietveldse molen 6,0 km

Deze molenwandeling langs de Blauwe Wip en de Rietveldse molen is zeker de moeite waard. De wandelroute Hazerswoude is 6,0 kilometer lang en gaat midden door de polders. Een groot gedeelte is verhard maar dit zijn kleine verharde paden door de polders.

Let op: deze route is niet begaanbaar in het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni.

Wandelroute Hazerswoude

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 1.5 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

 • Verhard 60% – onverhard 40%
 • Afstand is 6,0 km
 • Parkeren is gratis
 • Beginpunt: TOP Hazerswoude
 • Provincie: Zuid-Holland
 • Molen: De Blauwe Wip & de Rietveldse molen
Wandelroute Hazerswoude

Over de wandelroute Hazerswoude

Wandelknooppunten: 68 - 62 - Rietveldse molen 66 - 86 - 87 - de Blauwe Wip - 88- 89 - 68

De wandeling is goed te doen in de koudere maanden van het jaar. In het broedseizoen tussen maart en juni is het pad namelijk niet begaanbaar. Denk daar dus aan voordat je hier naartoe gaat. Je begint bij het TOP van Hazerswoude, bij Jeu de Boer. Vanaf hier begin je een stuk op het asfalt en kun je de weg volgen richting de polders. Het is belangrijk om goede wandelschoenen te dragen, die waterdicht zijn. Als snel kom je op een klein pad door de weilanden, het is wel een verhard pad maar daar merk je weinig van. Onderweg zijn er verschillende heken waar je overheen moet klimmen dus flexibiliteit is wel fijn.

Je komt dan aan bij de Rietveldse molen en hier is weer een gedeelte waar je over de weg moet lopen. Gelukkig zijn dit allemaal geen drukke wegen. Er komt af en toe een auto die rustig rijdt of je komt andere wandelaars of fietsers tegen. Al snel kom je bij de Blauwe Wip, alles over de molens lees je hieronder. Vanaf de Blauwe Wip is het alleen nog maar door de polders. Je gaat dwars door de weilanden over verschillende bruggetjes en hekken terug naar de TOP. Dit vond ik zelf het leukste gedeelte van de wandeling maar ook het meest uitdagende stuk. Zorg dus dat je nog voldoende energie hebt voor het laatste gedeelte. Via het boeren terrein kom je uiteindelijk weer terug bij de auto.

Wandelroute Hazerswoude

Over de molens

In de omgeving van Hazerswoude staan vele molens. Twee daarvan zijn de Rietveldse molen en de Geremolen. Tijdens de wandeling is de Rietveldse molen de eerste van beide waar je langskomt. Lopend langs de pittoreske Papenvaart is hij van veraf al te zien. De Rietveldse molen is een achtkantige grondzeiler uit 1648. In dat jaar ontstond de grote polder Rietveld door het samenvoegen van 7 kleine poldertjes. In de 17e eeuw werden achtkantige poldermolens vaak zwaar gebouwd, en de robuuste Rietveldse molen is zeker geen uitzondering. De molen heeft een ijzeren scheprad van bijna 6 meter diameter. Daarmee maalde de molen tot 1966 het water uit de polder. Door waterstaatkundige veranderingen kan de molen zijn water nu alleen nog in circuit rondmalen. Dat houdt in dat het opgemalen water weer terugloopt naar de molen. Deze grote molen wordt al vanaf de bouw bewoond, en draait nog geregeld.

Verderop staat de Geremolen, die ook wel bekend staat als De Blauwe Wip. Het is een stokoude wipmolen uit 1636, en is erg herkenbaar vanwege zijn blauwe bovenhuis. De molen bemaalde tot diep in de jaren 50 de polder Oost- en Westgeer. Net zoals de Rietveldse molen is de Geremolen dus vernoemd naar de polder die hij bemaalt. Na de buitengebruikstelling als gemaal raakte de molen in verval.

Vanaf 1976 werd de molen in fases gerestaureerd maar helaas was malen onmogelijk geworden. Door de inklinking van de veengrond tastte het scheprad niet diep genoeg meer in het water. Het scheprad werd verwijderd met het idee om een vijzel te plaatsen. Dit plan is echter nooit uitgevoerd en jarenlang heeft de molen alleen maar kunnen draaien. Gelukkig werd de molen in 2012 opnieuw opgeknapt, waarbij een nieuw en verdiept scheprad werd aangebracht. Zo kan de molen sinds een aantal jaar toch weer water uit de polder malen.

Alles over de Rietveldse Molen en de Blauwe Wip vind je op de Molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Wandeling Hazerswoude

Let op: deze route is niet begaanbaar in het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni.

Ervaringen met deze wandelroute Hazerswoude? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

4 thoughts on “Wandelroute Hazerswoude: de Blauwe Wip en Rietveldse molen 6,0 km

 • ” De Blauwe Wip bemaalt de Oost en Westgeer”Ik stond bij af te vragen hoe deze molen ook de Oostgeer kan bemalen. Loopt er dan een duiker onder de Oostvaart door? Verder een prachtige wandeling natuurlijk door dit Hollandse landschap.

   
 • Susan

  Prachtige wandeling door Zuid-Hollands landschap. Wat wel tegenviel was dat na de laatste etappe, door het weiland, je over twee schrikdraad-afrasteringen moest klimmen. Had dat niet wandelaarsvriendelijker gekund?

   
  • Hallo Susan, wat fijn dat de wandeling over het algemeen fijn vond. Toen wij hier waren, waren er geen schrikdaad-afrasteringen alleen overstapjes en hekken. We gaan hier zeker binnenkort even kijken want dat is niet prettig inderdaad.

    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.