Wandelroute Groot-Ammers 11,3 km langs vijf molens

Na de wandeling in Obdam hebben we deze week weer een wandeling met vijf molens maar dan in Groot-Ammers. In Zuid-Holland heb je namelijk op veel plekken ook een aantal molens bij elkaar staan, zoals hier. De wandelroute Groot-Ammers is 11,3 kilometer en dus voor wat meer gevorderden wandelaars. De volgende molens passeer je; Achterlandse molen, Achtkante molen, Graaflandse molen, Gelkenesmolen en de Jonge Sophia.

Wandelroute Groot-Ammers

Landschap

Waardering: 4.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 3.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 4 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelroute Groot-Ammers

Over de wandelroute Groot-Ammers

Wandelknooppunten: 75, 30 - molens - 31, 34, 36, 39, 38, 32, 29, 28 - molen - 78, 77, 76

Let op: Tussen knooppunt 28 en 78 is de bewegwijzering matig. Je loopt over het terrein van de manege en een stuk langs het water. Als je over een hek klimt stap je een weiland in. Hier sla je linksaf en loop je rechtdoor totdat je bij de autoweg komt.

Om van knooppunt 78 bij 77 te komen loop je eerst over de Tiendweg. Aan het einde sla je rechtsaf de Haarsteeg op, en negeer je daarmee de pijl die naar links wijst. Aan het einde van deze weg is knooppunt 77.

Fijne mix tussen polders en dorp

De wandeling begint in het dorpje Groot-Ammers, dat in totaal ruim 4.000 inwoners heeft maar belangrijk ook vijf molens. Het is langere wandeling van 11,3 kilometer door de polders in en rondom Groot-Ammers. Na een klein stukje door het dorp te zijn gelopen, kom je aan op de Molenkade. Aan deze kade zijn vier van de vijf molens die je vandaag passeert. Zoals altijd kunnen jullie hieronder alles lezen over de molens die gepasseerd worden.

De Molenkade is geheel geasfalteerd en daardoor fijn om overheen te wandelen. Nadat je de eerste vier molens voorbij bent, ga je de polders in. Vanaf hier is het veel klimmen en klauteren over hekken en overstapjes. Naar onze mening één van de leukste dingen om te doen tijdens het wandelen. Onderweg door de polders komen we letterlijk helemaal niemand tegen. Het pad is rustig en mooi. De boer die dit heeft opengesteld vraagt natuurlijk wel om respect voor flora en fauna. Onderweg zijn er twee punten (hierboven beschreven) waarbij je even alert moet zijn om op de goede route te blijven. Verder is de bewegwijzering goed en duidelijk en kun je vooral genieten van de omgeving.

Tegen het einde van de wandeling kom je nog langs de Jonge Sophia en wandel je het laatste gedeelte weer via het dorp over de dijk terug naar de auto. Een mooie wandeling van 11,3 kilometer zit er alweer op.

Wandelroute Groot-Ammers

Over de molens

Vlakbij het dorp Groot-Ammers staan op een rij 4 molens langs de Ammersche Boezem. Het betreft 3 wipmolens en een achtkantige grondzeiler. De molens hebben gezamenlijk als functie het bemalen van de polder Liesveld, inmiddels op vrijwillige basis. Van de wipmolens is het bouwjaar niet exact bekend, maar men vermoed dat ze er ongeveer vanaf 1596 staan. De Achtkante Molen is wat jonger, omdat de wipmolen die op deze plaats stond in 1801 afbrandde. In 1805 is toen de huidige molen gebouwd.

Gelkenesmolen

De eerste molen vanaf het dorp gezien is de Gelkenesmolen. Deze molen bemaalde oorspronkelijk de polder Gelkenes, maar die werd al in 1760 samengevoegd met de grotere polder Ammers-Graafland.

Graaflandse molen


De tweede molen aan de kade is de Graaflandse Molen. Dit is de enige van de 4 molens die niet (meer) wordt bewoond. De houten tandwielen die het buitenscheprad aandreven, werden in de 19e eeuw vervangen door gietijzeren wielen, hetgeen vrij bijzonder is. De wielen zijn in 1880 gegoten in Dordrecht.

Achtkante molen

De derde molen is de Achtkante Molen, welke ook is uitgerust met gietijzeren wielen die het scheprad aandrijven. Anders dan bij de wipmolens, zit dat scheprad binnen. Dat bracht als voordeel met zich mee dat het in strenge winters minder snel vastvroor, en dus kon deze molen langer doormalen.

Achterlandse molen

De vierde molen aan de kade is de Achterlandse Molen. Wat opvalt is het sfeervolle molenerf en het historische bord dat aan de schuur bij de molen hangt. Dit bord verbood, toen de molens nog in bedrijf waren, het verkeer over de kade te passeren als de molens maalden.

De Jonge Sophia

Een stuk verder op de route, ziet u rechts in het land de vijfde molen van Groot-Ammers. Het is de Jonge Sophia, een korenmolen uit 1773. Oorspronkelijk stond deze molen in Ottoland, en daar dreigde hij te verdwijnen nadat hij al in 1926 zijn wieken was verloren. De romp werd in 1999 gered en verplaatst naar zijn huidige plek. Daar volgde een restauratie en in 2004 draaide de molen weer.

Alles over deze molens: Achterlandse molen, Achtkante molen, Graaflandse molen, Gelkenesmolen en de Jonge Sophia vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Groot-Ammers? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.