Wandelen bij de Lageveense molen in Lisse – 6,7 km

Wandelen bij de Lageveense molen in Lisse is een leuk dagje weg. De Lageveense molen is de molen in Zuid-Holland die het slechtst te bereiken is. Maar met goede laarzen (of wandelschoenen) en deze leuke wandelroute kom je goed aan bij de afgelegen molen.

Wandelen bij de Lageveense molen

Landschap

Waardering: 5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3.5 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 20% – onverhard 80%
  • Afstand is 6,7 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: TOP Stationsweg, 2161 AM Lisse
  • Provincie: Zuid-Holland
  • Molen: Lageveense molen & Hogeveense molen
Wandelen bij de Lageveense molen

Over het wandelen bij de Lageveense molen

Wandelknooppunten: 45 - 44 - 31 - 32 - 33 - 40 - 41 - 42 - 43 - 45

De wandeling begint bij het TOP in Lisse, vlakbij het oude station. Je kunt hier gratis parkeren en vanaf hier wandel je meteen de polders in. Als het veel geregend heeft is het eerste stuk richting de molen erg drassig. Het is dus belangrijk om voor goede schoenen of laarzen te zorgen. Een groot gedeelte van de wandeling valt namelijk onder de welbekende laarzenpaden.

Je wandelt langs de trein en klimt iedereen keer over de hekken. In de zomerperiode staan er ook dieren in de wei dus zorg dat je de dieren niet lastig valt. De wandeling is leuk en uitdagend, klimmen over een hek moet voor jou goed te doen zijn. Na ongeveer 2 km wandelen door de weilanden en langs het spoor, kom je aan bij de Lageveense molen. Aan de overkant van het spoor zie je ook de Hogeveense molen staan.

Vanaf hier wandel je nog ongeveer 2 km door de polders en dan kom je aan in het Keukenhof bos. Een heerlijke plek waar verschillende leuke paden lopen. Zorg wel dat je op de geel-rode pijlen let, zo blijf je op de route. Na een fijne wandeling door het Keukenhof bos, kom je aan bij de provinciale weg. Ongeveer 1 km wandel je langs de provinciale weg en ga je vervolgens de bossen in bij knooppunt 43. Let op: hier kan het erg drassig zijn als het geregend heeft. Wandel hier alleen met laarzen of op droge momenten.

Na 6,7 km kom je weer terug bij het TOP-punt in Lisse en heb je een fijne wandeling achter de rug.

Wandelen bij de Lageveense molen

Over de molen

De Lageveense molen is een wipmolen uit 1890, en is gebouwd om de Lageveense polder te bemalen. Deze veenpolder is vanouds een zeer nat gebied, en er staat hier dan ook al eeuwenlang een molen. In 1890 brandde de oude molen af, men vermoed door vonken van een stoomlocomotief die langsreed. De nieuwe wipmolen kreeg waarschijnlijk mede daarom een ondertoren die met houten planken werd bedekt, in plaats van een rietdek zoals de verbrandde voorganger had. Precies honderd jaar, tot 1990, bemaalde de molen trouw de polder met zijn scheprad. Nu gebeurt dat alleen nog op vrijwillige basis. De molen staat bijzonder mooi in het polderlandschap, Hollandser wordt het niet! Deze wipmolen heeft een rood bovenhuis, dat fraai contrasteert met de groene omgeving.

Aan de overkant van de spoorlijn staat nog een molen. Dat is de Hogeveense molen, van de gelijknamige Hogeveense polder. Deze molen is gebouwd in 1654 en is een achtkantige grondzeiler. De houten constructie van de molen is met riet gedekt. Opvallend zijn de zogenaamde Dekkerwieken, grote aluminium stroomlijnprofielen. De ‘Dekkers’ geven de molen meer trekkracht, en deze molen heeft ze al sinds 1939. Tot 2014 was de Hogeveense molen het hoofdgemaal van de polder, al heeft het scheprad ook een motoraandrijving. Nu draait en maalt deze molen op vrijwillige basis nog geregeld. Samen vormen de twee molens een markant duo langs de spoorlijn.

Alles over deze molen lees je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met wandelen bij de Lageveense molen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.