Wandelen bij Boezemmolen 6 in Haastrecht- 8,7 km

Op zoek naar een fijne wandeling in Zuid-Holland? Ga dan wandelen bij Boezemmolen 6 in Haastrecht. Maar 30 minuten rijden vanaf Rotterdam en je komt terecht in een oase van rust. Een wandeling die midden door de polders gaat met aan het begin de mooie Boezemmolen 6.

Wandelen bij Boezemmolen 6

Landschap

Waardering: 4.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 1 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelen bij Boezemmolen 6

Over het wandelen bij Boezemmolen 6

Wandelknooppunten: 86 - 23 - 28 - 39 - 29 - 86 - richting 89

De molenwandeling begint aan de rand van het dorp Haastrecht. Je kunt hier gratis parkeren en wandelt over de brug naar knooppunt 86. De route begint op een schelpenpad. Wandelen bij Boezemmolen 6 begint over de dijk. Je ziet meteen aan de rechterkant de molen staan. Meer over de molen lees je hieronder. De wandeling over het schelpenpad is prachtig, aan allebei de kanten zie je mooie flora en fauna.

Vanaf knooppunt 23 ga je echt de polders en in gaan de voeten “nat” worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de waterstand, als het water hoog staat, dan kan het hier drassig zijn. Ga goed voorbereid op pad en draag laarzen of waterdichte wandelschoenen. Vanaf dit punt loop je in de natuur, wees respectvol en laat geen afval achter. Onderweg kom je schapen, koeien en allerlei andere dieren tegen.

Het is verschillende keren nodig om over een hek te klimmen, dus ga deze molenwandeling alleen lopen als je dit kunt. Onderweg wandel je door mooie wilgenpaden en kom je verschillende vogels tegen. Als het geregend heeft, is het vooral tussen 29 en 86 erg drassig. Het dragen van laarzen is aan te raden of waterdichte schoenen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen want het is echt nodig. Het laatste stukje van de wandeling is weer hetzelfde, je komt op het schelpenpad terecht en loopt terug langs de molen.

Wandelen bij Boezemmolen 6

Over de molen

Buiten het dorp Haastrecht staat idyllisch langs het riviertje de Vlist en grote ronde stenen molen. Het is Boezemmolen nummer 6. Dat nummer heeft hij gekregen ter onderscheiding van de andere molens die hier ooit stonden, het waren er maar liefst 7. De 7 molens maalden het water uit de Vlist in de achterliggende hoge boezem. Daarna kon, bij de juiste waterstand, worden geloosd op de Hollandse IJssel. De molens waren dus boezemmolens, net zoals de molens bij Kinderdijk.

De nummer 6 is gebouwd in 1874 nadat zijn voorganger verbrandde. Hij leek totaal niet op zijn buurmolens, dat waren allemaal wipmolens. De wipmolens werden meer dan 100 jaar geleden gesloopt en de nummer 6 werd van zijn kap en wieken ontdaan. De grote stenen romp werd gelukkig als woning behouden. Zo leek het er lange tijd op dat er nooit meer wieken zouden draaien aan deze kant van de Vlist, maar niets bleek minder waar. Zolang er een romp is, is er hoop zegt men weleens in molenland. De Boezemmolen werd in 2010 gerestaureerd en in 2011 draaide de molen weer als vanouds.

Nu hij weer compleet is staat er een zeer bijzondere molen. Boezemmolen nummer 6 valt op vanwege zijn flesvormige stenen romp, iets wat je zelden tegenkomt. Ook is het de molen in Nederland met de grootste vlucht. De vlucht is de spanwijdte van de wieken, in dit geval 30 meter! De molen is uitgerust met een enorm houten scheprad om het water mee uit de Vlist te malen en is eigendom van het Zuid-Hollands Landschap. Zij onderhouden de molen uitstekend en als hij op zaterdag draait is hij ook te bezichtigen.

Alles over deze molen lees je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met wandelen bij Boezemmolen 6 in Haastrecht? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.