Wandel langs de molens van Maasland – 6,3 kilometer

Wandel langs de molens van Maasland, de Dijkmolen en de Drie Lelies kun je ontdekken tijdens een wandeling van 6,3 kilometer in de omgeving van Maasland. Een hele prettige route waar je onderweg ook kunt genieten van mooie uitzichten in de polders.

Let op: deze route is niet begaanbaar in het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni.

Wandel langs de molens van Maasland

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 30% – onverhard 70%
  • Afstand is 6,3 km
  • Parkeren is gratis/betaald
  • Beginpunt: Oude Kerk in Maasland
  • Provincie: Zuid-Holland
  • Molen: De Dijkmolen en de Drie Lelies
Wandel langs de molens van Maasland
Foto van Peter Voogt

Over de wandeling: Wandel langs de molens van Maasland

Wandelknooppunten: 66 - 15 - molens - 34 - 22 - 32 - 88 - 37 - 66

In het dorp Maasland ben ik (Gabriëlle) geboren en getogen dus een route in mijn eigen dorp mag natuurlijk niet ontbreken. De wandeling begint in het oude centrum van het dorp bij de Oude Kerk. Je wandelt langs het water richting de ring van het dorp. Vanaf knooppunt 15 loop je over de Commandeurskade, een fijne kade waar je heerlijk kunt wandelen. Aan de linkerhand aan de overkant van het water zie je de twee molens al snel verschijnen. Het is ook mogelijk om even naar de overkant te lopen om de molens van dichtbij te bekijken, wees wel respectvol want de Dijkmolen wordt bewoond. Maar zoals je gewend bent vind je alles over de molen hieronder.

Het grootste gedeelte van de wandeling loop je langs de Gaag, eerst de zuidgaag later de Oostgaag. Het eerste stuk wandel je over de kleine kade, vlak langs het water. Een mooie plek om te wandelen, al zeg ik het zelf. Aan de Oostgaag vind je de Buurvrouw waar je voor een koffie/thee to go even kunt stoppen. Bij knooppunt 22 kom je terecht op de Kwakelweg, een lange weg midden in de polders. Ook hier wandel je langs het water. Het leukste gedeelte van de wandel begint bij knooppunt 88, het kerkepad. De bewoners van de Kwakelweg gingen jarenlang op deze manier naar de kerk in het dorp. Op zondagochtend was het dus altijd druk op het pad, tegenwoordig wordt het pad voornamelijk gebruikt om te wandelen.

Als de koeien buiten staan, wandel je midden door het weiland met de koeien vlakbij. Het is een fijn pad om de wandeling af te sluiten, vervolgens wandel je terug naar de Oude Kerk en ben je 6,3 kilometer verder. Kortom wandel langs de molens van Maasland want het is genieten.

Wil je na het wandelen ontspannen? Wat dacht je van een hangmat in de tuin?

Wandel langs de molens van Maasland

Over de molens

Maasland heeft een herkenbaar silhouet dankzij de twee kerken en de twee molens van het dorp. Langs de schilderachtige Zuidgaag staan sinds jaar en dag een poldermolen en een korenmolen bijeen. Vanuit het dorp kom je eerst langs de Dijkmolen. Deze achtkantige poldermolen werd gebouwd in 1718, als opvolger van een molen uit de 16e eeuw. De Dijkpolder wordt dus al eeuwenlang bemalen, zodat de boeren hier droge voeten hielden. De Dijkmolen is een krachtige poldermolen, hij heeft een enorme vlucht (spanwijdte) van meer dan 29 meter. Daarin wordt de Dijkmolen maar door weinig molens overtroffen.

De grote vlucht heeft de molen niet voor niks, want het water moet hier bijna 2 meter worden opgevoerd om geloosd te kunnen worden. Vanaf 1873 kreeg de Dijkmolen hulp van een stoomgemaal dat naast de molen werd gebouwd. Later kwam op die plek het huidige elektrische gemaal. Toch maalt ook de Dijkmolen zelf nog geregeld het water uit de polder. Bij een flinke wind maalt het scheprad dan duizenden liters per minuut de Zuidgaag in. De molen doet dan nog steeds waarvoor hij meer dan 300 jaar geleden is gebouwd.

Slechts enkele tientallen meters verderop staat korenmolen De Drie Lelies. Dit is een ronde stenen grondzeiler uit 1767. Al vroeg in de 16e eeuw stond er hier een houten standerdmolen, en De Drie Lelies is de derde molen op deze plaats. De molen is, zeker vergeleken met de Dijkmolen, een slanke verschijning en een echte dorpskorenmolen.

Tot in de jaren 60 maalde de molen veevoer voor boeren in de omgeving, maar daaraan kwam uiteindelijk een einde. Nadat de molen in de jaren 70 opnieuw in bedrijf kwam werd door de toenmalige molenaar voor menselijke consumptie gemalen. Helaas overleed deze molenaar in 1985, waarna de molen stil kwam te staan. Na een lange periode van verval, waarin de molen zelfs nog een keer op hol sloeg en ternauwernood gered kon worden, begon er in 2006 een grote restauratie. Nu verkeert De Drie Lelies weer in goede staat en maalt de molen wederom voor menselijke consumptie.

Alles over de Dijkmolen en de Drie Lelies vind je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Let op: deze route is niet begaanbaar in het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni.

Ervaringen met wandelen langs de molens van Maasland? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.