Wandelroute Retranchement langs de Standerdmolen – 3,7 km

Op zoek naar een unieke wandelroute vlakbij de grens met België in Zeeuws Vlaanderen? Dan is deze wandelroute Retranchement perfect. De wandeling is slechts 3,7 kilometer maar zeker de moeite waard. Wij hebben hier echt een heerlijke dag gehad. Een leuke tip is om nog even langs het strand van Cadzand te rijden om er een leuk dagje uit van te maken.

Wandelroute Retranchement

Landschap

Waardering: 3.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 3 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 1 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelroute Retranchement

Over de wandelroute Retranchement

Wandelknooppunten: 42 - 43 - (47) - 41 - molen -  42

Retranchement ligt in Zeeland, om precies te zijn in Zeeuws Vlaanderen. De stad is een oud Vesting dorp, nog daterend uit de 80-jarige oorlog. Het dorp is bekend om de vestingwerken die nog steeds goed zichtbaar zijn in het beeld van het dorp. Verder ligt Retranchement aan de grens met België. Maar de wandelroute Retranchement gaat grotendeels over de vesting heen en zo heb je een mooie route. Onderweg zijn er veel bankjes om te kunnen rusten of picknicken.

De wandeling begint aan de rand van het dorp en gaat daar de natuur in, de vestingwerken op. Je wandelt eigenlijk de hele route over de vesting waardoor je onderweg een mooi uitzicht hebt. Hoewel de molen later in de wandelroute zit, kun je hem al eerder zien staan. De wandelpaden zijn voornamelijk schelpenpaden en wandelen erg fijn. Ook is de bewegwijzering goed aangegeven met de groengele bordjes. Een aantal stukken wandel je door het dorp om vervolgens weer op de vesting uit te komen. Net voordat je weer terugkomt bij de auto en de parkeerplaats, staat de molen aan de rechterhand.

Wandelroute Retranchement

Over de molen

Retranchement is een bijzonder grensdorpje dat in de 17e eeuw ontstond als vesting. De ligging aan de, toen nog, belangrijke vaargeul ‘het Zwin’ maakte dat er in de 80-jarige oorlog verdediging nodig was. In 1604 werd de vesting aangelegd, waarna er hier ook geleidelijk een dorp ontwikkelde: Retranchement.

In 1643 werd er een standerdmolen gebouwd om de bevolking van meel te voorzien. Een standerdmolen heeft een bijzondere constructie. Een houten standerd met daarop een horizontale balk dragen een vierkante houten ‘kast’. Deze kast wordt in zijn geheel op de wind gezet. Bij modernere molens draait men alleen de kap op de wind en blijft het molenlijf staan. De molen van Retranchement is een zogenaamde open standerdmolen. Dat houdt in de de balkenconstructie die de standerd overeind houdt, zichtbaar is.

De molen heeft zeker geen makkelijk bestaan gehad. Hij is in 1717 omgewaaid bij een zware storm. Met hergebruik van onderdelen is de molen weer opgebouwd, op een iets andere plek. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de molen zwaar beschadigd, maar gelukkig volgde herstel in 1948.

Na de buiten bedrijfstelling in de jaren 60 is de molen nog meermaals gerestaureerd. Momenteel is de molen nog steeds maalvaardig als koren- en pelmolen.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze Wandelroute Retranchement? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.