Wandelroute Oud-Maarsseveen – 13,0 kilometer

Het laagveengebied bij Oud-Maarsseveen is een prachtig open en eeuwenoud cultuurgebied. Hier krijg je een dosis oer-Hollandse uitzichten en wolkenluchten terwijl je door weilanden en over dijkjes banjert. De wandelroute Oud-Maarsseveen van 13 kilometer vereist een goede conditie en stevige wandelschoenen, maar vliegt voorbij dankzij de prachtige omgeving.

Wandelroute Oud-Maarsseveen

Landschap

Waardering: 4.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 1.5 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Over de wandelroute Oud-Maarsseveen

Wandelknooppunten: 66 - 67 - 13 - 39 - 25 - molen - 14 - 74 - 73 - 66

De route begint bij de parkeerplaats van het Bert Bospad. De bewegwijzering is dubbelop geregeld, omdat je zowel de wandelknooppunten kunt volgen als de borden van het klompenpad: Zoddenpad. Verdwalen is daarom nagenoeg onmogelijk, en dit maakt dat de wandeling prettig loopt. Het eerste deel van de route leidt over de weg richting Oud-Maarsseveen. Vanaf knooppunt 39 echter volgt er 3 kilometer dwars door de weilanden en raakt de bewoonde wereld steeds verder uit het zicht. Hierna loop je over een rustig asfaltweggetje richting de molen, die spoedig opdoemt boven de begroeiing. Na de molen vervolg je de route over een fraai dijkje, waar ook fietsers welkom zijn. Dit is ook een goede plek om uit te rusten, aangezien hier meerdere bankjes staan met waanzinnige uitzichten.

Na een kleine 10 kilometer bereik je het Bert Bospad. Bert Bos was een boswachter die pleitte dit gebied open te stellen voor wandelaars. Mede dankzij hem kunnen wij nu dwars door de waterrijke polder wandelen, genietend van de vele weidevogels die hier ook hun rust vinden. Aan het einde van het Bert Bospad kom je terug bij de parkeerplaats waar de route begon.  

Over de molen

In het laagveengebied bij Oud-Maarsseveen is water altijd zowel vriend als vijand geweest. Door ontwatering van het veen begon eeuwen geleden al de inklinking van het landschap, waardoor water nu niet meer op natuurlijke wijze weg kan stromen. Bemaling werd daarom noodzakelijk in dit soort veenpolders, want boeren kregen op grote schaal wateroverlast. Aan de idyllische Dwarsdijk bij Tienhoven is om die reden in 1832 een wipmolen gebouwd welke met een scheprad werd uitgerust. Dit scheprad bevond zich in de halfronde schepradkast, en was daarmee een zogenaamd gesloten scheprad.

Sinds de Tweede Wereldoorlog draagt de molen een naam: De Trouwe Wachter. De toenmalige molenaar gaf namelijk met de wieken tekens door aan onderduikers in de buurt. De molen heeft zodoende wellicht menig leven gered. Tot 1948 bemaalde de molen hier de polder op windkracht, maar helaas raakte hij steeds meer in verval. Dus kwam de molen buiten bedrijf en in 1950 kocht een notaris de molen om deze vervolgens in te richten als weekendwoning. Dat betekende de redding van de molen, maar ook het einde van het gaandewerk en het scheprad. In de molen zit nu alleen nog een bovenwiel. De schepradkast, waar ooit het rad draaide, is nog wel goed herkenbaar.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Oud-Maarsseveen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.