Wandelroute Kockengense molen in Utrecht – 8,2 km

De wandelroute Kockengense molen in Utrecht is een fijne route dwars door de polders in Utrecht. De route is ook te verkorten en dan is de route rolstoelvriendelijk. Op een mooie dag kun je hier zelfs de Spengense molen zien staan.

Let op: deze route is niet begaanbaar in het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni.

Wandelroute Kockengense molen

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2.5 uit 5.

Kenmerken:

 • Verhard 80% – onverhard 20%
 • Afstand is 8,2 km, te verkorten naar 6,3 km
 • De route van 6,3 km is geheel over verharde wegen dus te doen met kinderwagen of rolstoel
 • Parkeren is gratis
 • Beginpunt: Wagendijk 30 in Kockengen
 • Provincie: Utrecht
 • Molen: Kockengense molen
Wandelroute Kockengense molen

Over de wandeling

Wandelknooppunten: 18 - 33 - 82 - 15 - 13 - 14 - 17 - 16 - 18 

De wandeling begint in het dorp Kockengen zelf, een klein dorpje in de provincie Utrecht. Je kunt de auto hier gratis parkeren en vanaf knooppunt 18 naar knooppunt 33 wandelen. Na ongeveer 400 meter zie je aan de linkerkant de molen van Kockengen, je kunt aan het begin van de vaart het bord lezen dat over de molen gaat maar ook richting de molen wandelen. Let op, de eerste weg na de molen moet je rechtsaf, momenteel zijn ze bezig met de weg en is de bewegwijzering op dit kruispunt dus weg.

Nu loop je het dorp weer uit en kom je echt terecht in de polder. Het grootste gedeelte van de wandeling gaat over verharde paden. Op weekenddagen of andere feestdagen kan het hier druk zijn omdat het ook een fietspad is. Het leukste gedeelte van de route ligt tussen 13 en 16, naar mijn mening. Dit is namelijk het onverharde stuk, dwars door de weilanden. De dagen voor wij hier waren heeft het veel geregend dus het was erg nat in het weiland. Het dragen van goede waterdichte schoenen is dus een must.

Onderweg kom je verschillende mooie flora en fauna tegen. Ben je met een rolstoel of kinderwagen? Dan kun je de route afkorten door van 15 meteen naar 16 te gaan, dan heb je alleen maar verharde wegen.

Wandelroute Kockengense molen

Over de Kockengense molen

De Kockengense Molen is een wipmolen uit 1653 die prachtig tussen de weilanden staat vlakbij het mooie dorp Kockengen. Dat dorp ontstond toen men begon met het ontginnen van het enorme veenmoeras dat hier ooit lag. Tussen de 10e en 13e eeuw werd het moeras in het huidige Groene Hart ontwaterd. Zo werd het land drooggelegd en bruikbaar voor de landbouw. Maar juist door de ontwatering begon de inklinking van het veen, het land daalde steeds verder. Uiteindelijk kon het water niet meer zonder hulp uit de sloten wegstromen, want het land lag nu lager dan de riviertjes.

De Kockengense Molen is een van de honderden molens die het water uit de laaggelegen polders in het Groene Hart moesten wegmalen. Een wipmolen heeft een opvallende constructie, namelijk een piramidevormige ondertoren waarin een houten koker staat. Die koker draagt een vierkant bovenhuis dat op de wind kan worden gedraaid. Hierin steekt ook de bovenas met de wieken, die dus op alle windrichtingen kunnen draaien. Bij de Kockengense Molen drijft de lange spil die door de koker naar beneden loopt een ijzeren scheprad aan. Dat zit verborgen in een houten kast, en daarom noemen we het een gesloten scheprad. Dat gaf onder andere het voordeel dat het scheprad ’s winters minder snel vastvroor. Deze sierlijke molen draait nog regelmatig en is dan ook te bezoeken. Verwonder je dan eens over hoe een groot molenaarsgezin in zo’n kleine woning leefde.

Alles over deze molen lees je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Kockengense molen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

4 thoughts on “Wandelroute Kockengense molen in Utrecht – 8,2 km

 • Hetty van de Geer

  Het zou leuk zijn, ook de mooie Spengense Molen in deze wandeling op te nemen. Deze molen is ook zeer de moeite waard, en is prachtig gelegen, midden in de polders en aan de Bijleveld. Evenals de Kockengense molen is ook deze molen normaal gesproken op zaterdag geopend. Nu wegens Corona natuurlijk niet. Het is altijd zinvol, om even van te voren naar de molenaar(s) te bellen, of de molens open zijn.

   
 • Probeerde deze route vanavond te lopen, maar is gedeeltelijk , vanaf de molen, afgesloten tijdens het broedseizoen t/m 15-6. Er nog wel wat van gemaakt door langs de weg te lopen. Overdag niet gunstig want is redelijk druk.

   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.