Wandelroute Haaksbergen bij Oostendorper molen – 6,4 km

De wandelroute Haaksbergen bij de Oostendorper molen is met name door zijn mooie landschap zeker de moeite waard. Maar ook de Oostendorper watermolen is uniek door zijn dubbele rad en functie. Een wandeling die iedere wandelliefhebber blij maakt.

Wandelroute Haaksbergen

Landschap

Waardering: 5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 3.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2.5 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelroute Haaksbergen

Over de wandelroute Haaksbergen

Wandelknooppunten: y86, y84, y83, y81 - molen - y82, y76, y96, y97, y95, y92, y90, y88, y87, y86

Let op: Bij het wandelen van deze route dien je goed op te letten met de bewegwijzering. Het knooppunt dat je moet volgen staat niet aangegeven op de borden maar moet je de kleur volgen tot je bij het knooppunt aankomt. In de gratis te downloaden routekaart staan de kleuren met een pijl aangegeven.

De wandeling begint bij de Buurser beek, een mooie beek waaraan de watermolen gelegen is. Het eerste gedeelte wandel je langs de oevers van de beek. Het enige wat je ziet is de beek en de omliggende bossen en je hoort voornamelijk de vogeltjes fluiten. Onderweg kom je weinig tot geen andere mensen tegen, tot je bij de molen aankomt. De Oostendorper watermolen ligt op een prachtige plek midden in het bos, bij de molen is ook een restaurant te vinden. Er is momenteel to go drinken en eten te krijgen bij het restaurant. Vanaf de molen wandel je een klein stukje over de weg om vervolgens het bos in te gaan. Het bos is een rustige plek waar je amper andere wandelaars tegenkomt. Naar mijn mening is dit, buiten de molen om, het mooiste gedeelte van de route. Onderweg kom je verschillende bankjes tegen om te kunnen uitrusten. Richting het einde van de wandeling kom je op een open plek waar in de maanden augustus en september prachtige paarse heide te vinden is.

Na ongeveer 6 kilometer wandelen kom je het bos weer uit en ben je al bijna terug bij de auto. Je steekt de Buurser Beek weer over en komt bij de parkeerplaats.

Wandelroute Haaksbergen

Over de molen

Aan de Buurserbeek in het buitengebied van Haaksbergen ligt de Oostendorper watermolen in een schilderachtig landschap. Deze molen is een fraai voorbeeld van een dubbele watermolen, waarbij aan beide oevers van de beek een watermolen staat. De Oostendorper watermolen is gebouwd in 1548 en fungeert als koren- en oliemolen. Het gebouw met de twee raderen is de korenmolen, uitgerust met 3 koppels maalstenen. Het gebouw met het enkele rad is de oliemolen. In een oliemolen wordt uit zaden zoals lijn, raap of koolzaad natuurlijke olie geperst. Daartoe worden de zaden eerst geplet onder 2 grote stenen, waarna verhitting plaatsvond. Uit de gebroken en hete zaden wordt door een slagwerk de olie geperst. De overgebleven ‘’koeken’’ werden als veevoer gebruikt, de olie zelf was onder andere de basis voor olieverf.

De bijna 500 jaar oude watermolen heeft eeuwenlang een belangrijke rol vervult voor de bewoners van Haaksbergen en omgeving. In de loop van de 20ste eeuw raakte de molen echter steeds meer in onbruik en verval. Gelukkig werd al snel de historische waarde van deze bijzondere watermolen ingezien. Meerdere malen werd de Oostendorper watermolen gerestaureerd en sinds 1987 wordt er zelfs weer regelmatig graan gemalen en olie geproduceerd. Op woensdag en zaterdag is de molen geopend voor publiek.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Haaksbergen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.