Wandelroute bij molen de Valk in Zalk – 3,4 kilometer

De wandelroute bij molen de Valk in Zalk klinkt als een leuk rijmpje maar het is echt waar. Deze wandeling is ontzettend leuk om te doen met kinderen omdat deze maar 3,4 kilometer is. Het is een fijne wandeling in Overijssel waar je echt tot rust kunt komen.

Wandelroute bij molen de Valk in Zalk

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2.5 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 1 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 70% – onverhard 30%
  • Afstand is 3,4 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Kerkplein 3 in Zalk
  • Provincie: Overijssel
  • Molen: Molen de Valk
Wandelroute bij molen de Valk in Zalk

Over de wandelroute bij molen de Valk in Zalk

Wandelknooppunten: 60 - 61 - molen - 62 - 60

Het ommetje rond het dorp Zalk is 3,4 km lang en staat aangegeven met rode pijlen. Soms is het even zoeken naar de pijlen, maar verdwalen is onmogelijk.  Bijna de hele route zie je de molen en de kerktoren van Zalk.

Je startpunt is bij café-restaurant De Oase, vlakbij de Sint Nicolaaskerk. Makkelijk te vinden, want de kerktoren is al van ver zichtbaar. Je wandelt eerst langs de prachtige huisjes van Zalk. Daarna verlaat je het dorp, steekt de dijk over en daar is het Zalkerbos. In het bos zijn onverharde paden, dus trek goede schoenen aan. Na het bos wandel je een klein stukje over de Zalkerdijk. In de verte zie je de IJssel stromen. Op mooie dagen is het druk op de smalle dijk, dus let op het overige verkeer. Dan leidt de route weer in de richting van het dorp. Tussen de huizen aan de rand van het dorp staat molen ‘De Valk’. De rest van de route loop je door het pittoreske dorpje. Deze route is goed te doen voor kinderen vanaf ongeveer zeven jaar.

Wandelroute bij molen de Valk in Zalk

Over de molen

In Zalk staat molen de Valk. In Nederland dragen 4 molens die naam, maar in Zalk klink het extra goed. Wel is de Valk in Zalk het kleinste en jongste valkje van het stel. De molen is gebouwd in 1860 als dorpskorenmolen en heeft een vlucht van 22,20 meter. De vlucht is de spanwijdte van de wieken, van top tot top. De Valk is een achtkantige stellingmolen. Op een stenen onderstuk staat een houten achtkant dat met riet is gedekt. De stelling ligt op 4 meter hoogte, en wordt ondersteund door verticale staanders. Veel stellingmolens zijn een stuk hoger om een goede windvang te garanderen, maar in Zalk was en is weinig hoge bebouwing. De molen staat dus gelukkig nog altijd fier in de wind en is van veraf zichtbaar. Om graan te malen heeft de molen een koppel maalstenen. Zo’n koppel stenen bestaat uit een ligger en een loper die zijn omsloten met een houten kuip. De ligger kan niet draaien en ligt onderop, de loper ligt erboven en wordt aangedreven door de molen.

Tot 1986 was de molen particulier eigendom van de familie die de molen meer dan een eeuw in hun bezit had. Uiteindelijk was de windkracht niet meer nodig voor het maalbedrijf en kwam de molen buiten gebruik. Gelukkig werd molen de Valk in 1982 compleet gerestaureerd en kwam hij op vrijwillige basis weer in bedrijf. Meestal draait hij op zaterdag en dan kunt u ook binnen een kijkje nemen.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute bij molen de Valk in Zalk? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.