Wandelroute Twiskemolen in Landsmeer – 7,5 km

Deze wandelroute Twiskemolen is ontzettend leuk om te doen als in je de buurt van Amsterdam woont. Het is een route waar je echt tot rust komt vlakbij de grote stad. De wandeling is 7,5 kilometer en goed te doen voor beginnende wandelaars.

Wandelroute Twiskemolen

Landschap

Waardering: 4.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 1 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 2.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2.5 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelroute Twiskemolen

Over de wandelroute Twiskemolen

Wandelknooppunten: 4, 6, 13, 10, 12, 13, 8 (buitenlangs), 75, ommetje met bruggetjes, 74, 73, 25 -  molen -  5, 72, 4

Let op: Bij het wandelen van deze route dien je goed op te letten met de bewegwijzering. Het knooppunt dat je moet volgen staat de eerste keer met een kleur aangegeven, bijvoorbeeld rood. Vervolgens staat het knooppunt niet meer aangegeven maar moet je de kleur volgen tot je bij het knooppunt aankomt. Alleen bij knooppunten zie je de nummers, voor de rest alleen de kleuren. Dus let goed op de kleur die je moet volgen!

De wandeling begint in de hoek van het natuurgebied Twiske, een populaire plek voor mensen uit Amsterdam en omgeving om even tot rust te komen. De route die wij wandelen is mooi maar het is eerst even zoeken met de bewegwijzering. Let hier goed op de kleur en volg vervolgens de kleur. Je begint met een gedeelte over het asfalt maar gaat al snel over op kleine zandpaden. De omgeving is werkelijk prachtig, we hebben hier ontzettend van genoten.

De zandpaden zijn favoriet en onderweg vind je verschillende bankjes waar je kunt rusten. Het is een plek waar je echt helemaal tot rust kunt komen. Onderweg kun je tussen 75 en 74 een leuk ommetje maken door de polders. Je klimt het hek over en gaat echt even door de polder heen, mijn favoriete gedeelte van de wandeling. Tussen 25 en 5 wandel je langs de molen, die regelmatig draait.

Wandelroute Twiskemolen

Over de Twiskemolen

Het verhaal van de Twiskemolen begon bijna 500 jaar geleden in Barsingerhorn. Daar is deze achtkantige binnenkruier rond 1540 gebouwd. Tot 1938 bemaalde hij daar de Hooglandspolder van 530 hectare. In dat jaar brak een van de roeden (hoofdconstructie van de wieken) en kwam de molen stil te staan. Tot in de jaren 60 bleef de molenromp staan als woning. In 1967 werd de molen afgebroken met het idee hem weer op te bouwen in Nieuw-Vennep. Dat plan ging echter niet door, en de onderdelen bleven tot 1973 opgeslagen. In die tijd werd ook recreatiegebied het Twiske ingericht, en daarvoor moest er een nieuw gemaal komen. Het idee was om een traditionele windmolen die functie te geven, en de molen uit Barsingerhorn werd aangekocht.

In het Twiske werd de molen herbouwd als de Twiskemolen en in 1974 maalde hij weer. Om het water op peil te houden is de molen uitgerust met een stalen vijzel. Deze ‘schroef’ kan worden aangedreven met 2 verschillende overbrengingen, een licht werk en een zwaar werk. Het lichte werk betreft een tragere overbrenging op de vijzel, zodat de molen ook bij weinig wind al water uit de polder kan malen. Op de Instagram van de Twiskemolen wordt iedere dag geüpdatet of deze draait of niet.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Twiskemolen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.