Wandelroute Obdam: vijf molens op 8,2 kilometer

In Noord-Holland staan veel molens, waaronder in de omgeving van Obdam. Deze wandelroute Obdam gaat langs maar liefst vijf molens in een wandeling van 8,2 kilometer. De molens waar je langs wandelt zijn: Kaagmolen, de Lage Hoek, Obdammermolen, Berkmeermolen en Veenhuizer.

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 1 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 50% – onverhard 50%
  • Afstand is 8,2 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Kaagmolen in Spanbroek
  • Provincie: Noord-Holland
  • Molen: Kaagmolen, de Lage Hoek, Obdammermolen, Berkmeermolen en Veenhuizer.
wandelroute Obdam

Over de wandelroute Obdam

Wandelknooppunten: molen - 37 - 36 - molens - 67 - 66 - 34 - molen 31 - 30 - 37

Let op: Bij het wandelen van deze route dien je goed op te letten met de bewegwijzering. Het knooppunt dat je moet volgen staat niet aangegeven op de borden maar moet je de kleur volgen tot je bij het knooppunt aankomt. In de gratis te downloaden routekaart staan de kleuren met een pijl aangegeven.

De wandeling in Obdam begint bij de Kaagmolen maar aan het einde van de wandeling heb je nog een beter uitzicht over de molen. Je wandelt een stukje over het asfalt maar als snel kom je op mooie padjes terecht. De wandelroute Obdam brengt je in totaal langs vijf molens en door het buitengebied van Obdam. Onderweg kom je door verschillende weilanden waar schapen staan, het is hierdoor verboden om een hond mee te nemen.

Je loopt eigenlijk het gehele stuk over de ringdijk waar alle molens aan staan. De wandelpaden bevinden zich op de dijk en zijn daardoor over het algemeen droog en dus niet drassig. Er zijn verschillende hekken en opstapjes waar je overheen moet gaan onderweg. Het is dus handig om flexibel te zijn. Het grootste gedeelte van de wandeling gaat over onverharde paden door de weilanden, gedurende de hele wandeling zie je wel één of meerdere molens. Onderweg zijn er weinig plekken om te gaan zitten helaas, het laatste stuk wandel je over de dijk richting de Kaagmolen.

wandelroute Obdam

Over de molens

Noordwestelijk van Obdam ligt een gebied dat bezaaid lijkt met molens. Het is een laaggelegen landschap, dat bestaat uit polders en droogmakerijen. Die kregen elk een eigen molen als bemaling, zodat de bewoners droge voeten hielden. De 5 molens die u passeert op de wandeling zijn alle achtkantige binnenkruiers. Dat houdt in dat de kap van de molen van binnenuit op de wind wordt gedraaid. Deze bewoonde molens malen elk met een vijzel, een soort grote schroef, het water in de ringvaart die om de Berkmeerpolder ligt.

Kaagmolen

De wandeling begint bij de Kaagmolen, welke valt onder Spanbroek. Deze molen is gebouwd in 1654 en is een van de 2 grootste binnenkruiers van ons land. De spanwijdte bedraagt maar liefst 27 meter! De molen is van verre herkenbaar vanwege het (voormalige) stoomgemaal dat naast de molen als hulpbemaling werd gebouwd in 1879.

Molen de Lage Hoek

De tweede molen passeert u op afstand aan de rechterhand. Het is Molen De Lage Hoek, welke met bouwjaar 1891 verreweg de jongste molen is in dit gebied. De molen is zo ‘jong’ omdat zijn voorganger in 1890 verbrandde. Na de herbouw was de molen nog ruim een halve eeuw als poldergemaal in gebruik en inmiddels gebeurd dat weer, maar nu op vrijwillige basis.

Veenhuizer

Wandelend over de grasdijk komt u vervolgens langs de Veenhuizer. De constructie van deze molen is stokoud, maar het exacte bouwjaar is niet geheel duidelijk. De eerst bekende bron waar hij op staat is een kaart uit 1603. In 1934 nam het nog bestaande elektrische gemaal zijn functie over, maar de molen bleef gelukkig behouden. In 1971 werd de vervallen molen gerestaureerd en nu kan er ook weer op windkracht worden gemalen.

Berkmeermolen

De vierde molen op de wandeling is de Berkmeermolen, vernoemd naar de drooggemaakte polder waar u omheen wandelt. Deze molen dateert uit 1608, en is in 1803 naar Obdam verplaatst om een omgewaaide wipmolen te vervangen. In 1925 werd de molen vervangen door een gemaal en verwijderde men de wieken. In 1941 werd de molen echter weer hersteld en fungeerde tot maar liefst 1990 als hoofdbemaling van de polder!

Obdammermolen

De vijfde en laatste molen op de route is de Obdammermolen uit 1698. Deze molen staat het dichtst bij het dorp Obdam en bemaalt het gebied waar het dorp in ligt. Tot omstreeks 1970 was de molen in bedrijf, maar gelukkig is hij daarna ook altijd goed onderhouden.

Alles over deze molens vind je op de Molendatabase; Kaagmolen, De Lage Hoek, Obdammermolen, Berkmeermolen en Veenhuizer.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Obdam? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

2 thoughts on “Wandelroute Obdam: vijf molens op 8,2 kilometer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.