Wandelroute Molen D in Broek op Langedijk – 4,4 km

Deze wandelroute Molen D in Broek op Langedijk is 4,4 kilometer dus ook goed te doen voor beginnende wandelaars. Molen D wordt ook wel de Oosterdel genoemd. Je loopt direct langs de molen, de route loopt midden door de polders in Noord-Holland.

wandelroute Molen D

Landschap

Waardering: 4.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 3.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 30% – onverhard 70%
  • Afstand is 4,4 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Havenplein 23 in Broek op Langedijk, hier is een grote parkeerplaats.
  • Provincie: Noord-Holland
  • Molen: Molen D / Oosterdel

Over de wandelroute Molen D

Wandelknooppunten: 80 - 85 - 86 - 87 - molen - 80

De wandeling in Broek op Langedijk begint in het dorp zelf. De auto parkeren kan gemakkelijk op de grote parkeerplaats in de haven. Vanaf dat punt wandel je door het oude centrum en kom je uiteindelijk bij het rijk der duizend eilanden. Een wijk die geheel op de kleine eilanden in de polder is gebouwd. Je wandelt over kleine schelpenpaden en steek de verschillende sloten over met een bruggetje. Denk er aan dat sommige bruggen steil kunnen zijn en in de wintermaanden daardoor ook erg glad.

Na het rijk der duizend eiland kom je terecht op de dijk, waar ook molen D te vinden is. De wandeling over de dijk is mooi. Het kan drassig zijn dus het dragen van goede schoenen is zeker nodig. Na een tijdje wandelen kom je bij de molen, daarover hieronder meer. Onderweg zijn er verschillende plekken te vinden om even uit te rusten.

Vanaf de dijk heb je een mooi uitzicht over de hele polder en het dorp Broek op Langedijk. Nadat je de polder uitloopt, wandel je nog door de haven van Broek op Langedijk en zit de korte wandeling er alweer op.

wandelroute Molen D

Over de molen

In landschapsreservaat de Oosterdel bij Broek op Langedijk staat op de dijk Molen D. Ter hoogte van de molen is het eilandenrijk van de polder Geestmerambacht mooi intact gebleven. Vroeger waren de eilanden belangrijke landbouwgronden, dus mochten ze niet onder water lopen. Daarom werden er een stuk of 10 molens gebouwd om dit enorme poldergebied droog te houden. Molen A en Molen D bestaan nog, de rest is lang geleden verdwenen nadat mechanische bemaling hun taak overnam. Tijdens de route loop je langs Molen D, een achtkantige binnenkruier uit 1868. Een binnenkruier is een molen waarbij het op de wind zetten van de molen, het kruien, bovenin de kap gebeurd.

Andere molens hebben een houten staartwerk aan de buitenkant van de kap, met een kruirad buiten de molen om de molen op de wind te zetten. Binnenkruiers zijn typisch voor Noord-Holland en Molen D is dus geen uitzondering. Om het water uit de Oosterdel op te malen heeft Molen D een houten vijzel, een soort schroef. Deze ligt in het centrum van de molen en wordt aangedreven door houten tandwielen. Omdat de molen wordt bewoond is hij niet te bezoeken, maar tijdens de wandeling loop je er wel vlak langs aan de waterkant. Zeker als de molen draait is dat een indrukwekkende beleving. 

Alles over deze molen lees je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Molen D? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.