Wandelroute Molen Johanna in Huijbergen – 8,5 km

Molen Johanna in het Brabantse dorp Huijbergen ligt vlakbij de Belgische grens. Deze wandelroute Molen Johanna in Huijbergen is totaal 8,5 km. De wandeling neemt je mee over akkers, door bossen en langs mooie vennen. Een hele mooie gevarieerde die je ook nog trakteert op een Beltmolen.

Wandelroute molen Johanna Huijbergen

Landschap

Waardering: 4.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 3 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 3.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 30% – onverhard 70%
  • Afstand is 8,5 km
  • De route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
  • Parkeren is gratis bij de kerk van Huijbergen
  • Beginpunt: kruising van de Dorpsstraat en Boomstraat in Huijbergen
  • Provincie: Noord-Brabant
  • Molen: Molen Johanna
Wandelroute molen Johanna Huijbergen

Over de wandeling

Wandelknooppunten: 77 - 75 - 74 - 71 - 72 - 73 - 33 - 34 - 20 - 92 - 91 - 97 - 79 - 77 

De wandelroute molen Johanna in Huijbergen is erg leuk. Je begint in het gezellige centrum van het dorp Huijbergen. Bij de kerk kun je gratis parkeren en kun je eenvoudig naar knooppunt 77 wandelen. Vanaf hier loop je een stukje door het dorp en vanaf knooppunt 74 kom je uiteindelijk tussen de akkers terecht. Een mooi gedeelte van de route langs de akkers en door de bossen. Het grootste gedeelte van de wandeling gaat over onverharde paden, dus zorg voor goede schoenen.

Vervolgens wandel je door het Broederbos tussen knooppunt 73 en 34. Een prachtige plek waar je zelfs op sommige plekken heide tegenkomt. Wandelen kun je hier in complete stilte doen, een unieke kans. Qua landschap gebied vonden wij de Kalmthoutse heide het mooist, dit gedeelte is te vinden tussen knooppunt 20 en 92. Een heerlijk ommetje door dit prachtige gebied langs vennen, heiden en bossen. De route neemt vanaf dit punt verschillende bochten en kronkels, dus let goed op de bewegwijzering. Na enige tijd wandelen kom je via verschillende landweggetjes bij de molen aan, daarover hieronder meer.

Het laatste stukje is door het gezellige dorp Huijbergen, langs de lokale supermarkt, cafetaria en je eindigt weer bij de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk midden in het dorp.

Over Molen Johanna in Huijbergen

Molen Johanna is een beltmolen uit 1862 die is gebouwd om graan te malen voor het dorp Huijbergen. Tot 1862 had er in Huijbergen geen molen gestaan en de toenmalige pastoor had het initiatief genomen om daar verandering in te brengen. Een beltmolen is een molen waaromheen een kunstmatige heuvel ligt. De wieken draaien hoog boven het maaiveld, en vanaf de heuvel kan de molenaar de molen toch goed bedienen. Molen Johanna verrees aan de rand van het dorp, waar de windvang goed was.

Inmiddels is die windvang door bomen rond de molen niet meer zoals het was, maar vanaf sommige hoeken gezien staat Johanna nog steeds prachtig in het landschap. Ook u kunt op deze wandeling genieten van dat uitzicht, vanaf het landweggetje achter de molen. Boven in de molen liggen twee paar maalstenen om graan tot meel te malen. Elders in de molen zijn nog veel meer werktuigen en restanten van vroegere aandrijvingen te zien. Duidelijk is dat Johanna in haar verleden volop heeft moeten werken. Hoewel die tijd nu achter ons ligt, draait deze prachtige molen nog geregeld waarbij u ook binnen een kijkje kunt nemen.

Alles over deze molen lees je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute molen Johanna in Huijebergen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.