Wandelroute de Heimolen in Sint Hubert – 5,9 km

Op zoek naar een unieke wandeling in Noord-Brabant? Dan is deze wandelroute de Heimolen een leuke optie. Het is een wandeling van 5,9 kilometer langs de Heimolen en dwars door de bossen rond Sint Hubert.

Wandelroute de Heimolen

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelroute de Heimolen

Over de wandelroute de Heimolen

Wandelknooppunten: 81 - 80 - 38 - 60 - 39 - 55 - molen -  82 - 81

De wandeling begint bij knooppunt 81 waar je kunt parkeren. Vanaf hier wandel je meteen het bos in, namelijk de Molenheide. Een fijne plek waar het over het algemeen erg rustig is. Toen wij deze wandeling liepen lag er nog veel sneeuw in het bos.

De kleine paden door het bos zijn goed aangegeven met de bordjes met de groen en gele pijlen. Na ongeveer twee kilometer kom je op de heide terecht. Een mooi veld waar je een tof uitzicht hebt. Een goede plek om even te gaan zitten en een boterham te eten. Wij hebben hier erg genoten van het mooie uitzicht. Vervolgens wandel je verder door de bossen en kom je langs mooie plekken. Uiteindelijk loop je langzaam richting de provinciale weg en kom je bij knooppunt 39 aan. Hier moet je goed opletten want er zijn maar liefst vijf mogelijkheden op dit kruispunt. Je moet de derde optie nemen.

Bij de provinciale weg kom je bij de Heimolen terecht, daarover lees je hieronder alle informatie. Je maakt dan nog een klein ommetje en terug via 82 terug bij knooppunt 81 waar de auto geparkeerd staat.

Wandelroute de Heimolen

Over de molen

In Sint-Hubert staat sinds 1878 de Heimolen, een ronde stenen beltmolen. Deze typisch Brabantse molen is vernoemd naar het heidegebied dat in de 19e eeuw tot aan de molen reikte. Inmiddels is een groot deel van deze heide veranderd in bos. Voor de wandelaar is dat een genot, voor de molen neemt het helaas veel wind uit de zeilen weg. Toch draait de molen geregeld op zaterdag, waarbij de molenaars u graag verwelkomen. U krijgt dan een mooie indruk van de werking van een korenmolen. Waar veel Brabantse molens ‘ingehaald’ zijn door de dorpsbebouwing, staat de Heimolen nog steeds in een landelijke omgeving. Ondanks de windbelemmering is het een prachtige plek, en een oer-Hollands plaatje.

In Noord-Brabant zijn veel molens door oorlogsgeweld aan hun einde gekomen in de Tweede Wereldoorlog. Ook de Heimolen is beschadigd, maar gelukkig niet verwoest. Hij werd hersteld en bewees nog lange tijd zijn diensten. De Heimolen is een korenmolen en maalde graan voor bakkers en boeren in de omgeving. 100 jaar na de bouw, in 1978, werd de gemeente eigenaar van de molen. Hij wordt sindsdien goed onderhouden en door vrijwillig molenaars in bedrijf gesteld.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute de Heimolen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.