Wandelroute Geijsteren – 8,2 km langs de Rosmolen

Een mooie wandeling in Noord-Limburg is deze wandelroute Geijsteren van 8,2 kilometer. Onderweg wandel je ook langs de Rosmolen, gelegen op één van de mooiste plekjes in Nederland waar een molen staat. Natuurlijk is dit onze mening maar jullie kunnen dit ook zelf gaan ervaren. Lees hier alles over de wandeling.

Wandelroute in Geijsteren

Landschap

Waardering: 5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 1 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2.5 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelroute in Geijsteren

Over de wandelroute Geijsteren

Wandelknooppunten: 20 - 21 - 22 - 11 - molen 10 - 9 - 8 - 7 - 99 - 23 - 24 - 25 - 21 - 20

De wandeling in Geijsteren loopt geheel door het Landgoed en is daardoor volledig onverhard. Iets wat wij erg leuk vinden tijdens een wandeling. De parkeerplaats is groot en heeft voldoende ruimte voor auto’s in de weekenden. Het is eenvoudig om de route te vinden aangezien de paaltjes goed te vinden zijn. Op de zandvlakte is het even lastig maar dan kun je de witte palen volgen tot je weer bij de zwarte palen bent.

Je begint tijdens de wandeling door het bos van het landgoed. De paden kronkelen door elkaar heen en naast wandelaars vind je hier ook fietsers, hardlopers en ruiters. Kortom een gezellige boel maar iedereen respecteert de afstand en er is meer dan genoeg natuur voor iedereen. De wandeling gaat door het bos, langs de molen en over zandduinen. Een gevarieerde wandelroute met voor ieder wat wils. Er zijn op meerdere plekken langs de route bankjes waar je even kunt gaan zitten.

Tegen het eind van kom je bij de Sint-Willibroduskapel, die midden in het bos staat. De kapel stamt al uit de 16e eeuw en heeft een mooie ligging in het bos en staat op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Voor de kapel kun je de grenspaal zien staan, de grenspaal komt uit 1551.

Wandelroute in Geijsteren

Over de molen

Op Landgoed Geijsteren zijn meerdere bijzondere monumenten te vinden, waaronder een middeleeuwse kapel en een watermolen. De Sint-Willibrorduskapel ontstond bij een nog veel oudere waterput en heeft een Gotische bouwstijl, welke past bij de bouwperiode. Slechts weinig kapellen zijn op zo’n fraaie plek gelegen als deze, en dat geldt eigenlijk ook voor de watermolen. Deze ligt aan de Oostrumse beek bij een idyllisch boerderijtje op het landgoed. De molen heet De Rosmolen, wat verwarrend is. Een rosmolen is een door een paard aangedreven molen, terwijl deze molen toch echt een watermolen is. Dat komt omdat er in de buurt ooit wel een echte rosmolen was, waar deze molen zijn naam aan te danken heeft.

De Rosmolen dateert uit de 17e eeuw en had meestal alleen in de wintermaanden genoeg water om te kunnen malen. Daartoe was de molen uitgerust met 1 koppel maalstenen, waarmee voornamelijk rogge gemalen werd. In 1928 werd de watermolen stilgelegd, en in 1944 werd de brug bij de molen opgeblazen door de Duitsers waarbij ook het waterrad verdween. Gelukkig bleef het molengebouw bestaan zodat in de jaren 70 weer een nieuw houten waterrad kon worden geplaatst. Inmiddels is de molen weer helemaal maalvaardig, en wordt er ook weer gedraaid en gemalen door een vrijwillig molenaar.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Geijsteren? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.