Wandelroute Slochteren – twee molens op 7,2 km

In het Groninger landschap vind je het dorp Slochteren, buiten de dorpskern staan hier twee molens namelijk de Ruiten en de Groote Poldermolen. Een mooie wandelroute Slochteren van 7,2 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes in deze omgeving. De wandeling is ook geschikt voor beginners of met kinderen.

Wandelroute Slochteren

Landschap

Waardering: 3.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 0.5 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 30% – onverhard 70%
  • Afstand is 7,2 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Groenedijk 28A in Slochteren
  • Provincie: Groningen
  • Molen: De Ruiten en de Groote Poldermolen
Wandelroute Slochteren

Over de wandelroute Slochteren

Wandelknooppunten: molen - 49  - 50 - 52 - 51 - molen - 49 

De wandeling begint bij molen de Ruiten waar je langs de weg kunt parkeren. Als je voor de molen staat, sla je rechtsaf en wandel je richting knooppunt 49. Dit eerste stukje van de route is over het asfalt maar als snel sla je rechtsaf en wandel je de polder in. Bijzonder is dat je onderweg een stukje van de aardgas winning in Groningen ziet. Het is voor ons de eerste keer dat we dit van dichtbij zien maar wees niet bang al snel verdwijnt het uit het zicht. Halverwege de wandeling kom je terecht in het gebied de Woudbloem, het mooiste gedeelte van de wandeling. Het is een mooi natuurgebied waar je heerlijk rustig kunt wandelen. Onderweg zijn wij helemaal niemand tegen gekomen.

Er zijn verschillende plekken waar je op een bankje even kunt rusten of iets kunt eten of drinken. Na het natuurgebied wandel je via het water de Grootewijk, richting de Groote Poldermolen. Langs het water en door de polders, op en top Groningen dus. Je ziet de molen al van een grote afstand staan en wandelt er recht op af. Vanaf de molen is het nog een klein stukje over het asfalt tot je bij de auto bent.

Wandelroute Slochteren

Over de molens

Slochteren kent drie molens, die allen langs de Groenedijk zijn gelegen. De wandelroute begint bij de jongste molen van het stel: Poldermolen De Ruiten. Deze molen is hier in 1935 gebouwd. Zodoende werd er hier nog erg laat geïnvesteerd in windbemaling. Wel is de huidige molen een tweedehandsje, hij is namelijk afkomstig uit Hellum en aldaar gebouwd in 1793. Tot 1973 bemaalde de molen de 410 hectare grote polder De Ruiten, maar door de ruilverkaveling van dit gebied raakte de molen zijn bemalingsfunctie kwijt. Gelukkig verdween de molen niet, maar werd hij gerestaureerd. Dat gebeurde ook in 2010, en toen werd er ook een rondmaalcircuit aangelegd. Sinds die tijd kan de vernieuwde vijzel weer water opmalen, dat via een duiker steeds weer terugstroomt.

Op het laatste deel van de route passeert u de Molen van de Groote Polder, uit 1783. Dit is de oudste nog bestaande poldermolen van Groningen en hij bemaalde de 460 hectare grote polder eerst met een scheprad. Op een gegeven moment is dat scheprad vervangen door een voor Groningen veel gebruikelijkere vijzel, welke u aan de achterkant van de molen goed kunt zien. De molen is in de loop van de 20e eeuw buiten bedrijf gekomen en raakte helaas ook in verval. Gelukkig volgde in 1974 en restauratie, terwijl het poldergebied rondom de molen werd verkaveld. Om de molen toch maalvaardig te houden in de veranderende omgeving werd de vijzel langer gemaakt, zodat de molen het water van grotere diepte kon opmalen.

Alles over deze molens: De Ruiten & de Groote Poldermolen vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Slochteren? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.