Wandelroute Molenroute Groningen – Pronkjewailpad

De meeste wandelaars kennen het Pronkjewailpad wel, dit is namelijk een populaire langeafstand wandel- en fietsroute door de provincie Groningen. Dit pad is opgedeeld in een noord, oost, zuid en west route (Westroute vanaf 2022). De deelnemers krijgen twee jaar de tijd om de route te voltooien. In ieder dorp moet je minimaal één stempel verzamelen. Maar naast deze wandelingen van minimaal 200 kilometer hebben ze ook een wandelroute Molenroute Groningen.

Wandelroute molenroute Groningen

Landschap

Waardering: 3.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 3.5 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 3.5 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 4 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 90% – onverhard 10%
  • Afstand is 38,54 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Grintweg 63, 9675 HJ Winschoten – Molen Berg
  • Provincie: Groningen
  • Molens: Molen Berg, Molen Dijkstra, Molen Edens, Oldambt, De Dellen, Paaltjasker, Zeldenrust, De Noordstar, Fraeylemamolen, de Groote Poldermolen, de Ruiten, Entreprise, De Hoop en de Kikkoman
Wandelroute molenroute Groningen

Over de wandelroute Molenroute Groninngen

Route via Afstandmeten.nl van het Pronkjewailpad

Om deze lange afstandswandeling te lopen, kun je het best de auto parkeren bij station Kropswolde en de trein naar Winschoten nemen. Let op: de trein gaat op weekenddagen maar één keer per uur. Vanaf station Winschoten loop je naar het beginpunt, namelijk Molen Berg aan de Grintweg 63. Mocht het mogelijk zijn is worden afgezet in Winschoten en opgehaald in Wolfsbarge natuurlijk helemaal ideaal.

Een wandeling langs vijftien molens in Oost-Groningen, beginnend in Winschouten en eindigend in Wolfsbarge. De molens die je onderweg tegenkomt staan soms langs het wandelpad maar af en toe ook iets verder van het pad. Het eerste gedeelte van de wandeling gaat door Winschoten, waar drie hoge stellingmolens de baas van de skyline zijn.

De route wandel je aan de hand van de GPS informatie via Afstandmeten.nl, een makkelijke manier om de weg te vinden tijdens deze lange afstandswandeling. Onderweg vind je naast verschillende molens ook nog mooie bezienswaardigheden zoals Landgoed Fraeylemaborg waar je prachtig door de bossen heen wandelt. De wandeling gaat grotendeels over asfaltwegen. Hierdoor is een stukje door de bossen een welkome afwisseling.

Belangrijk is om onderweg voldoende eten en drinken mee te nemen, gelukkig zijn er enkele restaurants en cafés langs die route die to go producten aanbieden in de corona periode. Maar zelf eten en drinken meenemen kan nooit kwaad. Wij hebben op meerdere plekken langere tijd gezeten om zo voldoende energie te sparen om de wandeling van ruim 38 kilometer te kunnen voltooien.

Het Zuidlaardermeergebied is de eindbestemming van deze wandeling, helaas is de Amerikaanse windmotor de de Kikkoman momenteel weg wegens onderhoud. Gelukkig kunnen we alsnog genieten van de mooie omgeving. Wat een toffe plek om te eindigen na zo’n molenroute.

Route via Afstandmeten.nl van het Pronkjewailpad

Wandelroute molenroute Groningen

Over de molens

Langs de Pronkjewail molenroute staan natuurlijk vele Groninger molens. Op de molendatabase zijn ze stuk voor stuk terug te vinden, zie daarvoor de link onderaan de tekst. Er staan in de provincie Groningen verschillende soorten molens, maar de achtkantige grondzeilers en stellingmolens zijn dominant. Ook langs deze route is dat het geval: van de hoge stellingkorenmolens in Winschoten tot de poldermolens in het vlakke land, ze hebben allemaal die kenmerkende achtkantige vorm.

Doorgaans zijn de stellingmolens als koren of koren- en pelmolen ingericht. Ze zijn hoger omdat ze in de bebouwde kom staan en dus vanouds meer windbelemmering hebben. Hier wordt tussen maalstenen graan gemalen tot meel en met behulp van pelstenen gerst tot gort verwerkt. Gortepap was in Groningen een belangrijke basisvoeding, en dus hebben veel molens hier zo’n dubbelfunctie. Molen Berg in Winschoten is zo’n molen, waar maar liefst 3 koppels maalstenen en 2 koppels pelstenen worden aangedreven door het grote spoorwiel. Ook heeft deze molen zelfzwichting, de bijzondere wieken waarin horizontale klepjes gedraaid kunnen worden om de wind te vangen. Dit is in Groningen meer toegepast dan waar dan ook in Nederland.

De grondzeilers staan doorgaans in een vlak polderlandschap, helaas soms wel met de nodige windbelemmering door bomen te dicht bij de molens. Deze molens hoefden niet zo hoog te zijn, omdat er geen grootschalige bebouwing in de buurt was. Meestal zijn ze ingericht met een vijzel (een grote schroef) die het water van laaggelegen poldersloten in hoger gelegen water kan malen. Onder andere de drie molens van Slochteren hebben zo’n vijzel. Molen De Hoop in Kropswolde is de uitzondering langs de route. Deze grondzeiler is niet ingericht als poldermolen, maar als korenmolen met 2 koppels maalstenen.

Alles over deze molens vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen en het Pronkjewailpad. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Molenroute Groningen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.