Wandelroute Middelstum en Kantens – 7,6 km

Deze wandelroute Middelstum en Kantens is 7,6 kilometer en is een combinatie van wandelen door de polder en wandelen door de Groningse dorpen. Het Groninger Landschap heeft ons echt verbaasd tijdens onze wandeling in Middelstum. De twee molens de Hoop in Middelstum en de Grote Geert in Kantens zijn indrukwekkend en leuk om langs te wandelen.

Wandelroute Middelstum

Landschap

Waardering: 3.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 3 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 2 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2.5 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

  • Verhard 50% – onverhard 50%
  • Afstand is 7,6 km
  • Parkeren is gratis
  • Beginpunt: Theeschenkerij Ewsum
  • Provincie: Groningen
  • Molens: De Hoop in Middelstum & Grote Geert in Kantens
Wandelroute Middelstum

Over de wandelroute Middelstum en Kantens

Wandelknooppunten: 35 - molen - 28 - 36 - 34 - 37- 38 - 15 - molen - 38 - 39 - 35

Deze wandelroute gaat door het Groninger Landschap, dat de natuur, landschap en cultuur in Groningen beschermt, beheert en behoudt. De slogan ‘Verbaas je over alles wat Het Groninger Landschap te bieden heeft’ is echt van toepassing. Wij zijn beide erg enthousiast van de mooie cultuur en natuur die Het Groninger Landschap te bieden heeft.

De wandeling begint bij de theeschenkerij in Ewsum, aan de rand van Middelstum. Helaas is de theeschenkerij momenteel door corona gesloten. Maar de omgeving is alsnog mooi om doorheen te wandelen. Vrij snel op de route kom je aan bij molen de Hoop in Middelstum. Een grote stellingmolen in een relatief klein dorp in Groningen, een bijzondere plek dus. Je wandelt verder door het pittoreske dorp en komt al snel terecht op een mooi wandelpad door de polder. Onderweg word je getrakteerd op mooie uitzichten op de molens langs deze route. Via het wandelpad kom je aan bij het dorp Kantens, waar je molen de Grote Geert kunt bekijken.

Uiteindelijk wandel je via verschillende wandelpaden weer terug richting Middelstum en kom je terug bij de theeschenkerij. Het hele gebied is rustig en mooi om te wandelen. Helaas zijn op een aantal plekken de bewegwijzeringspijlen niet meer aanwezig, dus het bij de hand houden van de kaart is aan te raden.

Wandelroute Middelstum

Over de molens

Net buiten het fraaie dorp Middelstum staat korenmolen De Hoop uit 1855. Deze achtkantige stellingmolen verving een oudere standerdmolen en werd uitgerust als koren- en pelmolen. Tot 1954 maalde de molen graan tot meel en pelde hij gerst tot gort. Daartoe was de molen voorzien van onder andere 1 koppel maalstenen en 2 koppels pelstenen. Een pelmolen wordt gebruikt om het vliesje van een graankorrel, meestal gerst, eraf te pellen. Rondom de pelsteen, die enorm hard moet draaien, staat een ijzeren pelblik opgesteld. Dat is een soort rasp, welke de korrels pelt. In Groningen stonden vele pelmolens, omdat gortepap er een heel belangrijk volksvoedsel was. 

In Middelstum werd molen De Hoop opgekocht in 1954 door een bekende ondernemer en peller. Hij kocht indertijd meerdere pelmolens op, zo voorkwam hij concurrentie. Helaas betekende het voor De Hoop dat vrijwel alle gaandewerken werden uitgebroken. De molen zou eigenlijk helemaal verdwijnen, maar de sloop werd gestaakt. In 1976 volgde een grote restauratie van de vervallen molen en vanaf 2009 gebeurde dat nogmaals. Toen is deze opvallende rode molen weer voorzien van 1 koppel maalstenen, zodat 1 van de vroegere functies gelukkig weer is teruggekeerd. Iedere zaterdagmiddag stelt een vrijwillig molenaar de molen in bedrijf.

De Grote Geert

Kantens is ook al zo’n leuk Gronings dorpje, en ook hier ontbreekt het niet aan een molen. De Grote Geert maakt zijn naam waar, met een stellinghoogte van meer dan 11 meter. Van heinde en verre torent deze rietgedekte koren- en pelmolen boven Kantens uit. Toen de molen in 1818 werd gebouwd was hij nog een stuk lager, in 1852 volgde een verhoging. Tot ver in de 20e eeuw is de molen in bedrijf geweest en deze molen heeft naast het koppel maalstenen ook zijn originele inrichting met 2 koppels pelstenen behouden. Ook deze molen heeft een enthousiaste molenaar en draait op zaterdag.

Alles over deze molens; De Hoop in Middelstum & Grote Geert in Kantens vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen en Het Groninger Landschap. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Middelstum? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.