Wandelroute Piepermolen in Rekken – 8,0 kilometer

In Gelderland heb je veel mooie plekken om te wandelen, een leuke route is deze wandelroute Piepermolen in Rekken. Een wandeling van 8,0 kilometer door de weilanden, langs de rivier de Berkel. Een rustige en serene omgeving en onderweg een trekpont. Kortom het is een leuke route vol variatie.

Wandelroute Piepermolen

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

 • Verhard 30% – onverhard 70%
 • Afstand is 8,0 km
 • Parkeren is gratis
 • Beginpunt: Antoniuskerk in Rekken
 • Provincie: Gelderland
 • Molen: Piepermolen
Wandelroute Piepermolen

Over de wandelroute Piepermolen

Wandelknooppunten: K26 - molen - K28 - K24 - K45 - K46 - K47 - K44 - K75 - K26

Let op: Bij het wandelen van deze route dien je goed op te letten met de bewegwijzering. Het knooppunt dat je moet volgen staat niet aangegeven op de borden maar moet je de kleur volgen tot je bij het knooppunt aankomt. In de gratis te downloaden routekaart staan de kleuren met een pijl aangegeven.

De wandeling begint in het dorpje Rekken in Gelderland. Je wandelt eerst een stuk door het dorp over verharde wegen. Al snel word je beloond met de Piepermolen, waarover je hieronder alles kunt lezen. Tegenover de Piepermolen heb je een klein café waar je kunt lunchen of koffie kunt drinken. Wij hebben net wat gegeten dus we wandelen verder. Na een stukje langs de provinciale weg, steken we over de onverharde paden op. Het is een stuk polder daar je doorheen loopt. De wandelroute Piepermolen is rustig, we komen onderweg maar enkele andere wandelaars tegen. Eerst wandel je langs een kleine beek en vervolgens kom je bij de rivier de Berkel. Een rivier die maar liefst 115 kilometer lang is en de oorsprong in Duitsland heeft liggen.

Dit is een mooi gedeelte van de wandeling, je wandelt langs het water door een rustige omgeving. Het is verstandig om waterdichte schoenen te dragen want het is op sommige stukken erg drassig. Je komt na een mooi stuk langs de rivier bij een trekpontje. Je gaat een een smal gedeelte van de Berkel over met een trekpont. De trekpont is 365 dagen per jaar geopend. Eenmaal aan de overkant wandel je weer langs de rivier terug en kom je in het dorp aan. Je wandelt nog een klein stukje terug naar de kerk en bent weer bij de parkeerplaats.

Wandelroute Piepermolen

Over de molen

In Rekken is in 1796 de opvallende Piepermolen gebouwd. Deze stenen beltkorenmolen valt op vanwege zijn bijzondere vorm. De eerste meters van de romp zijn cilindrisch gemetseld, dit gedeelte is voor een groot deel omringd door de molenbelt. Ongeveer 2 meter boven de belt wordt het metselwerk prachtig getailleerd tot bovenaan de romp. Geen andere molen in Nederland heeft eenzelfde uiterlijk, en deze vorm van metselen maakt de Piepermolen tot een prachtig slanke en sierlijke molen.

De naam van de molen doet vermoeden dat de molen iets met aardappelen te maken heeft, maar dat is niet het geval. De laatste particuliere eigenaren heette ‘’Pieper’’ en zodoende sprak men al jarenlang van ‘’de molen van Pieper’’. In 1940 brak de bovenas, waardoor het hele wiekenkruis van de molen omlaag stortte. De molen raakte direct buiten bedrijf, want in de oorlogsjaren lukte het niet om de schade te herstellen. Pas 30 jaar later, toen de molen in ruïneuze staat verkeerde, begon de restauratie. Sindsdien is de molen, vanaf toen Piepermolen genaamd, weer regelmatig draaiend en malend te bewonderen.

De molen staat net buiten het dorp Rekken, fraai gelegen tussen de akkers. Op zaterdagen wordt de molen in bedrijf gesteld, waarbij soms ook wordt gemalen. Deze korenmolen is uitgerust met 2 koppels maalstenen, waarvan er nog 1 functioneert.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Piepermolen? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

4 thoughts on “Wandelroute Piepermolen in Rekken – 8,0 kilometer

 • Thea

  De wandeling heeft zeker mooie stukken. De informatie klopt niet helemaal, de verharde wegen zijn meer vertegenwoordigd dan op de site staat. Afstand is ruim 9 km. Jammer dat de molen niet op de route ligt

   
  • Bedankt voor jouw reactie Thea. Wij zien verhard als asfalt of steen, voor de rest telt alles als onverhard. Navigeren in deze omgeving kan af en toe lastig zijn maar de molen ligt wel op de route 😉

    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.