Wandelen in Nederhemert bij molen de Gebr. Remmerde – 10,3 km

Wandelen in Nederhemert bij de molen de Gebr. Remmerde is ontzettend leuk. Wij hebben hier een erg leuke wandeling gemaakt van ruim 10,3 kilometer. Dit is een klompenpad en staat daardoor ontzettend goed aangegeven. Het dragen van goede wandelschoenen is echt een must.

Wandelen in Nederhemert

Landschap

Waardering: 4 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 3 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelen in Nederhemert

Over de wandelen in Nederhemert

Wandeling info: Klompenpad: Hamarithapad. 

Deze wandeling is onderdeel van de Klompenpaden in Nederland. Je kunt alle informatie hierover vinden op de website.

De wandeling begint in het dorp van Nederhermt, bij het Cafe de Maasstroom. Doordat dit onderdeel is van de klompenpaden moet je de borden van het klompenpad Hamaritha volgen. Je wandelt eerst het dorp uit en via verschillende wegen naar de polders. Het eerste stukje is voornamelijk verhard maar na ongeveer één kilometer kom je op de onverharde paden terecht. Vanaf dat punt wandel je dwars door de mooie polders in dit buitengebied. Na een regenachtige periode is het hier erg drassig dus zorg voor waterdichte schoenen.

Na paden op de dijken verruilen zich voor paden echt dwars door de polders. De route is goed aangegeven, de meeste palen met bewegwijzering hebben zelfs een klomp op de paal zitten. Op het eerste gedeelte van de wandeling zijn maar weinig bankjes te vinden maar op het tweede gedeelte zijn er gelukkig een paar plekken waar je even kunt uitrusten.

Aan het einde van de wandeling kom je weer terug op de dijk in Nederhemert, waar ook de auto geparkeerd staat. Je vindt hier de molen de Gebr. Remmerde. Een unieke molen maar daarover lees je hieronder meer!

Wandelen in Nederhemert

Over de molen

In Nederhemert staat al sinds 1716 molen ‘Gebr. Remmerde’. Fier op de dijk langs de Afgedamde Maas is deze molen al van veraf zichtbaar. De molen heeft zijn naam pas lang na de bouw gekregen, want de familie Remmerde kreeg de molen in 1868 in eigendom. Inmiddels dragen zij dus al meer dan 150 jaar zorg voor deze prachtig gelegen molen. Weinig molens in Nederland zijn al zo lang in het bezit van dezelfde familie. Tot in het midden van de vorige eeuw werd de windkracht gebruikt om graan te malen. De molen was daartoe uitgerust met twee koppels maalstenen, die ook nu nog steeds aanwezig zijn. Door zijn hoge ligging op de dijk was een goede windvang gegarandeerd.

De Gebr. Remmerde is een opvallend slanke molen, en dat komt mede door de houten constructie. De meeste houten molens in Nederland hebben een achtkantige vorm. De Gebr. Remmerde niet, dat is namelijk 1 van de 8 zeskantige molens in Nederland. Dat maakt de molen vrij uniek, ‘zeskanters’ zijn altijd zeldzaam geweest in ons land. Toevallig staat in het nabij gelegen Waardenburg eenzelfde soort zeskantige korenmolen, die ook aan een dijk is gelegen. De Gebr. Remmerde wordt goed onderhouden en draait ook af en toe. Op afspraak is de molen te bezichtigen, maar ook van buitenaf is hij de moeite waard. Erg bijzonder in de veldmuren van de molen zijn de 2 stenen leeuwen en het daarboven geplaatste wapen.

Alles over deze molen lees je op de molendatabase.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met wandelen in Nederhemert? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

2 thoughts on “Wandelen in Nederhemert bij molen de Gebr. Remmerde – 10,3 km

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.