Wandelroute Nijetrijne – De Reiger en Rietvink 7,2 km

Een wandeling door de veenpolders in Friesland, vind je hier. De wandelroute Nijetrijne gaat in 7,2 kilometer langs de molens; de Reiger en de Rietvink. Onderweg wandel je door het gebied de Rottige Meente, wat een uniek veengebied is in Friesland. Wij hebben hier een prachtige wandeling gemaakt en die delen we graag met jullie.

Wandelroute Nijetrijne

Landschap

Waardering: 4.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 3 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2.5 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

 • Verhard 10% – onverhard 90%
 • Afstand is 7,2 km
 • Parkeren is gratis
 • Beginpunt: Veendijk 4 in Nijetrijne
 • Provincie: Friesland
 • Molen: De Reiger en de Rietvink
Wandelroute Nijetrijne

Over de wandelroute Nijetrijne

Wandelknooppunten: molens - 98 - 85 - 52 - 32 - 99 - 14

Een wandeling die begint langs de Jonkers- of Helomavaort en vrij snel langs molens de Reiger en de Rietvink komt. Over de molens lees je in de volgende alinea alle informatie. De wandelknooppunten zijn duidelijk aangegeven en goed te vinden op deze route. Het eerste gedeelte wandel je langs de vaart richting de molen en kom je na de Rietvink pas het eerste knooppunt tegen maar het pad wijst voor zich.

Na de molens ga je het natuurgebied de Rottige Meente in, een unieke locatie waar je echt helemaal tot rust kunt komen. Het is een paradijs voor vogels, otters en andere dieren. De paden zijn smal en op sommige stukken kan het drassig zijn maar bovenal heb je mooi uitzichten onderweg. Er zijn verschillende plekken onderweg waar je kunt picknicken of uitrusten. Het gebied kent veel bruggetjes en vlonders, en is ook bij lokale bewoners populair.

Ondanks dat wij het op deze wandeling niet droog hebben kunnen houden, hebben we een heerlijke dag gehad. Het natuurgebied en de molens zijn zo mooi dat het zelfs met slechter weer een leuk uitje is.

Wandelroute Nijetrijne

Over de molens

In de Grote Veenpolder bij Nijetrijne staan 2 achtkantige poldermolens vlakbij elkaar. Het zijn de laatst overgebleven molens van een zestal, die dit enorme veengebied moesten bemalen. Elk van deze molens maalde met een houten vijzel het water uit de veenpolder in hoger gelegen water. Tot diep in de 20ste eeuw werd er turf gestoken in dit drassige gebied. Een deel van de Grote Veenpolder heeft de structuur van deze periode behouden, namelijk natuurreservaat De Rottige Meente.

De Reiger

De eerste molen op de route is de voormalige nr. 5, nu beter bekend als ‘De Reiger’. Deze molen is ruim 15 jaar na de inpoldering gebouwd in 1871, als versterking voor de eerste 4 molens. Bijna 100 jaar, tot 1958, vervulde deze molen zijn functie. Hij maalde het water uit de Veenpolder in de Helomavaart, welke al veel eerder in 1748 was gegraven voor de vele turfschuiten die hier voeren. Na de buitengebruikstelling is de molen ingericht als weekendverblijf, waarbij helaas het gaandewerk met de vijzel werd verwijderd. Deze molen kan dus niet meer malen. De toog van de waterloop is vanaf het wandelpad goed zichtbaar. Hier stroomde vroeger het uitgemalen water doorheen.

De Rietvink

De tweede molen op de route is de voormalige nr. 1, oftewel de eerst gebouwde molen van de Veenpolder uit 1855. Tegenwoordig kennen we deze molen als ‘De Rietvink’. In 1964 raakte deze molen, die fraai bij de Scheenesluis is gelegen, buiten bedrijf. Ook deze molen sleet sindsdien zijn dagen als vakantiewoning, maar behield altijd zijn complete gaandewerk. Toen de molen in 2010 grondig werd gerestaureerd kon er met behulp van deze oorspronkelijke tandwielen weer water uit de polder worden gemalen. Inmiddels gebeurd dit op vrijwillige basis en is er een theetuin bij de molen gevestigd.

Alles over deze molens: De Rietvink en de Reiger vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute Nijetrijne? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

3 thoughts on “Wandelroute Nijetrijne – De Reiger en Rietvink 7,2 km

 • […] 8 en 9 mei zijn de nationale molendagen. Het is jammer genoeg nog steeds niet mogelijk om Welgelegen te bezoeken. Maar op de website van De Hollandse Molen zijn virtuele activiteiten te vinden. Doe de quiz, de foto-challenge of sla aan het knutselen met de molenmaatjes. Naar buiten kan natuurlijk ook en loop één van de molenwandelingen. In Friesland is er één in Nijetrijne. […]

   
  • Als kind ging ik met Vader bij winterdagen aan de Scheene riet snijden en zag helemaal geen
   pitoreske stukjes ! Maar nu 70 jaar later genieten mijn Vrouw en ik van de prachtige natuur en rust. Veel oude huisjes, waar wij vroeger rietsneden (zijn verdwenen) maar gelukkig nam Vader Pen mij dan mee naar bewoners en proef je nog de sfeer van het houtkacheltje, dat meestal aanstond om koffie of eten te verwarmen. De mensen waren vaak gezellige praters en al hadden ze wienig, ze waren trots om iet te geven. ( schatten) Wij hebben nu eingelijk te veel
   maar als ons oog iets nieuws ziet, kan dat er nog wel bij maar vergroot niet het geluk. Benno Pen geboren te Spanga/Scherpenzee.

    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.