Wandelroute De Wieker Meule – De Wijk – 8,4 km

De wandelroute de Wieker Meule in de Wijk in Drenthe is een wandeling van 8,4 kilometer door de bossen en het beeklandschap. Maar het hoogtepunt van de wandeling is natuurlijk de molen zelf, die je aan het begin van de route al tegenkomt. Het eerste gedeelte van de wandeling gaat door het dorp de Wijk en later door het buitengebied van de Wijk. Momenteel zijn er in en rond het dorp ontzettend veel ooievaarsnesten dus dat is leuk om te bekijken tijdens het wandelen.

Wandelroute de Wieker Meule

Landschap

Waardering: 3.5 uit 5.

Eetgelegenheden

Waardering: 2 uit 5.

Bewegwijzering

Waardering: 4 uit 5.

Moeilijkheidsgraad

Waardering: 2 uit 5.

Kenmerken van deze molenwandeling:

Wandelroute de Wieker Meule

Over de wandelroute de Wieker Meule

Wandelknooppunten: 55 - molen - 47 - 48 - 46 - 45 - 44 - 56 - 55

Deze molenwandeling begint in het dorp de Wijk, aan de Dorpsstraat. Na een klein stukje wandelen kom je uit bij de Wieker Meule, het hoogtepunt van de route, daarover hieronder meer. Vervolgens wandel je nog een klein stuk door het dorp en ga je vrij snel de natuur in. Een mix van mooie bospaden en paden door de weilanden maakt de wandeling leuk en uitdagend. De Wijk en omgeving is een thuisbasis voor veel ooievaars, we hebben er meer dan twintig gezien tijdens de wandeling dus dat is een leuke toevoeging.

Helaas hebben wij het onderweg niet droog gehouden maar desondanks was het een ontzettend leuke wandeling. Het grootste gedeelte van de wandeling is onverhard, over bospaden of kiezelpaden door de weilanden. De wandeling neemt je ook mee langs enkele landgoederen in de Wijk, een leuke ervaring. Rondom de landgoederen is het drukker met wandelaars maar verder is het een rustige wandelroute. Verschillende bochten en bruggetjes brengen je uiteindelijk weer terug naar het centrum van het dorp, waar de auto geparkeerd staat.

Wandelroute de Wieker Meule

Over de molen

Midden in De Wijk staat een robuuste achtkantige stellingkorenmolen, genaamd ‘De Wieker Meule’. Deze molen is gebouwd in 1829, maar daarbij is gebruik gemaakt van onderdelen van een molen uit Staphorst. Het houten achtkant staat op een stenen onderbouw, maar van buitenaf vallen vooral de 2 karakteristieke aanbouwen op. De oudste van beide is een bijzondere rietgedekte schuur. Vroeger heeft de molen 2 van dit soort aanbouwen gehad, maar de noordelijke is in de 20ste eeuw vervangen door een groot stenen pakhuis. Vroeger werd er in dit pakhuis ook mechanisch gemalen, maar tegenwoordig maakt het deel uit van de Welkoop. In 1962 raakte de molen buiten gebruik en in verval, waarna in 1980 restauratie volgde.

De Wieker Meule is uitgerust met 2 koppel stenen die op windkracht worden aangedreven, en een kleiner koppel op elektrische kracht. Op de steenzolder valt de open indeling van het achtkant op, er zijn geen zolders tot aan de kap. De fraaie houten constructie is daarom goed zichtbaar. Er wordt geregeld gedraaid en gemalen met de molen, door meerdere enthousiaste vrijwillig molenaars.

Alles over deze molen vind je op de Molendatabase.

Disclaimer: Deze molenwandeling is gemaakt in samenwerking met de Hollandsche molen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Telefonische routekaart

Deze routekaart kun je downloaden via onderstaande knop. Zo kun je eenvoudig de route wandelen zonder kaart.

Ervaringen met deze wandelroute De Wieker Meule? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Bewaren op Pinterest?

Wandeling
Molen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.