5 x leuke regio’s met molens, waarlangs je heerlijk wandelt!

Op zoek naar regio’s of provincies die kunnen pronken met eeuwenoude water- of korenmolens, regio’s die bovendien uitnodigen tot heerlijk wandelen en rondstruinen? Denk dan eens aan de mooie gebieden in het oosten, noorden en zuiden van ons land! Zo ben je actief in de buitenlucht en ontdek je tegelijkertijd mooie stukjes Nederlands erfgoed. Boek jij binnenkort een bungalow in Drenthe of een vakantiehuis in Overijssel? Neem dan ook kennis van die leuke wandelmogelijkheden langs authentieke, prachtige molens in déze (en meer) Nederlandse regio’s!    

Drentse Hondsrug

Tussen Assen en de grens met Groningen is de Hondsrug gelegen, met langs de beken de Aa en de Hunze enkele mooie, historische korenmolens. Wil je niet alleen de buitenkant ervan bewonderen, dan kun je ze op zaterdagen ook vanbinnen bezichtigen. Vaak mag je er gratis naar binnen voor een interessant lesje, gegeven door de molenaar! Bekijk de Hazewind in Gieten, de  Molen van Rolde in het gelijknamige plaatsje, De Juffer in Gasselternijveen en Molen De Eendracht in Gieterveen. Als je een of meerdere wandelknooppunten met elkaar verbindt, creëer je zelf een bijzondere molenwandeling!

leuke regio’s met molens

Friese Meren – leuke regio’s met molens

Wist je dat van de Nederlandse provincies Friesland de meeste windmolens heeft? Zo heeft de mooie gemeente Friese Meren – in het zuidwesten en midden van Friesland – meer te bieden dan watersport alleen. Enkele prachtige molens die er te vinden zijn: de Groene Molen én Penninga’s Molen in Joure, De Kaai in Sloten, Schweachmer Molen in Boornzwaag en Zwaantje in Nijemirdum. Stippel zelf je route uit en ontdek de mooiste molens in een typisch Hollands decor van kanalen, vaarten, meren en een weids polderland. Molens komen hier wel erg goed tot hun recht!

Het Overijsselse Twente

In het Twentse land staan veel mooie oude watermolens, die wandelliefhebbers zullen bekoren. Kies jij voor een wandeling over het 700 jaar oude Landgoed Twickel in Delden, dan kom je onder andere langs twee watermolens. Maar ook een kasteel en enkele historische boerderijen zullen je blik gegarandeerd vangen. De watermolens Frans en Bels aan het water van de Mosbeek bij het Twentse Mander staan op steenworp afstand van elkaar en hebben ruim 300 jaar op de teller staan. Deze beek stroomt door een prachtig heuvelrijk gedeelte van Oost-Nederland; doe je makkelijke stappers aan en verken dit toverachtige Dal van de Mosbeek!  

leuke regio’s met molens

Zuid-Limburgse pareltjes

Limburg heeft al erg veel fraais om mee te pronken, zoals onder meer heuvels vol wijnranken, heerlijke vlaaien, historische vakwerkhuisjes, grotten en de mooie Maasduinen. Molens worden zelden in dit rijtje geplaatst. Terwijl er toch enkele mooie exemplaren te bezichtigen zijn in het unieke zuiden! Zuid-Limburg laat je al lopend genieten van eeuwenoude molens, waarvan de meeste nog steeds malen. Wat dacht je van een lekkere pannenkoek van ambachtelijk gemalen molenmeel bij de Pannenkoekenmolen in Gulpen? Wie weet heb je dan als echte ‘kilometervreter’ al een rondje achter de rug langs de Volmolen in Epen, de Sint Hubertusmolen in Beek en de Standerdmolen in Urmond.   

Groninger Landschap

Het Groninger Landschap telt zo’n 15 molens die middels een leuke wandeltocht te bekijken zijn.  Molen Hollands Welvaart met gezellige koffie- en theeschenkerij staat pal langs het veel bewandelde Pieterpad. Loop een etappe van dit beroemde pad en combineer de wandeling met een bezichtiging van de molen. Ook de Widde Meuln in Ten Boer is een imposante verschijning, en niet alleen omdat ie wit is. Ook de ronde vorm imponeert. Deze schoonheid prijkt aan de oevers van het Damsterdiep. Molen De Hoop vind je in de driehoek Middelstum – Toornwerd – Borg Ewsum. Vroeger deed deze molen dienst als pelmolen. De molen heeft zelfs nog twee overgebleven pelstenen; als dat geen leuk wandelrondje waard is!

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening.

Wat vind jij van deze leuke regio’s met molens? Laat jouw ervaring hieronder achter!

Meer blogs?

~ Drie leuke wandelgebieden zonder molens

Bewaren op Pinterest?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.